Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

Tarifni ukrepi in protidamping

Življenjski in poslovni dogodki

PODJETJA
pravne osebe

 

Zadnje novice

Prikaži več novic: Vse

Opis

Temeljni elementi za določitev uvoznih dajatev in drugih ukrepov so carinska tarifa, poreklo blaga in carinska vrednost. Na višino uvoznih dajatev vplivajo tudi nekateri tarifni ukrepi kot so: tarifne opustitve in tarifne kvote ter zunanjetrgovinska ukrepa: protidamping in izravnalna dajatev.

Tarifne opustitve predstavljajo izjemo od običajne obravnave blaga, saj za neomejeno količino omogočajo popolno ali delno oprostitev plačila običajnih uvoznih dajatev, ki se uporabljajo za uvoženo blago. Takšne ugodnosti se uvedejo le začasno in zaradi specifičnih gospodarskih pogojev, ki morajo biti v splošnem interesu Unije.

Tarifna kvota je uvedena za določeno količino ali vrednost blaga, ki se lahko uvozi v določenem obdobju po znižani carinski stopnji. Ko je ta količina presežena, se blago še vedno lahko uvaža, vendar zapade plačilu običajne carinske stopnje. Vsak uvoznik ima pravico do uveljavljanja ugodnosti teh ukrepov, če izpolnjuje predpisane pogoje. V Evropski skupnosti obstajata dva sistema upravljanja s kvotami; po prednostni obravnavi prispelih zahtevkov za črpanje količine kvote in po sistemu uvoznih dovoljenj.

Protidampinški in izravnalni ukrepi so del instrumentov trgovinske zaščite. Oblikovani so z namenom odpravljanja dampinga in/ali subvencioniranja, ki sta najpogostejši obliki nelojalne trgovinske prakse. Protidampinška in/ali izravnalna dajatev (v obliki dajatve ali zaveze) dvigneta izvozno ceno dampinškega in/ali subvencioniranega izdelka na raven, na kateri industriji Unije ne povzroča več škode in tako ponovno vzpostavi normalne tržne pogoje.

Podrobnejši opisi

Vprašanja in odgovori

Zakonodaja

Zakonodaja Evropske unije

Uredbe