Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

Davčni postopek

Zadnje novice

Prikaži več novic: Vse

Opis

Davčni postopek je posebni upravni postopek, ki ureja pobiranje davkov, pravice in obveznosti zavezancev za davek ter drugih udeležencev v davčnem postopku in varovanje podatkov. Urejen je v Zakonu o davčnem postopku (ZDavP-2), čeprav tudi nekateri zakoni, ki urejajo obdavčenje, vsebujejo posamezne postopkovne določbe.

ZDavP-2 na eni strani omogoča zavezancem za davek učinkovito uveljavljanje njihovih pravic in možnosti popravljanja njihovih napak. Finančni upravi nalaga tudi dolžnost, da zavezancem za davek pomaga pri izpolnjevanju njihovih obveznosti in jih ustrezno informira. Po drugi strani pa zakon daje Finančni upravi tudi močna orodja v boju proti davčnim utajam in drugim nezakonitim praksam, ter omogoča mednarodno izmenjavo informacij in možnost sodelovanja z davčnimi organi drugih držav članic EU.

ZDavP-2 ureja tudi podpisovanje upravnih aktov in drugih dokumentov v upravnem postopku, ki se izdelajo v elektronski obliki in njihovo vročanje v elektronskem izvirniku ali fizičnem prepisu. Na podlagi določbe 84.a člena ZDavP-2 zadošča, da izvirnik dokumenta, ki je izdelan in podpisan v elektronski obliki, hrani Finančna uprava, zavezancu pa se lahko vroča fizični prepis dokumenta (natisnjena kopija). Fizični prepis dokumenta ima enako dokazno vrednost kot izvirnik v elektronski obliki.