eDavki - elektronsko davčno poslovanje

Portal eDavki je informacijski sistem Finančne uprave Republike Slovenije, ki se uporablja za elektronsko poslovanje s finančno upravo. Omogoča udobno, preprosto in varno oddajanje davčnih obrazcev ter prejemanje dokumentov, ki jih vroča finančna uprava (eVročanje). Uporaba portala je brezplačna.

Fizična oseba lahko uporablja portal eDavki, tako da vstopi:

 • s kvalificiranim digitalnim potrdilom,
 • z uporabniškim računom in geslom,
 • z uporabo mobilne aplikacije eDavki,
 • prek portala SI-PASS.

Vstop v portal eDavki s kvalificiranim digitalnim potrdilom

Ob uporabi kvalificiranega digitalnega potrdila lahko zavezanec vlaga vloge in prejema dokumente prek portala eDavki. Za to potrebuje primerno opremo in ustrezno digitalno potrdilo. Postopek pridobitve kvalificiranega digitalnega potrdila si lahko ogledate na portalu eDavki. Izberete lahko eno izmed štirih kvalificiranih digitalnih potrdil (SIGEN-CA (brezplačno), POŠTA®CA, AC-NLB, HALCOM CA).

Fizična oseba, ki ima status zakonitega zastopnika podjetja (nosilec dejavnosti, direktor, prokurist,…) ima poleg dostopa do svojega profila fizične osebe, hkrati še sistemski dostop do profila podjetja.

Vstop v portal eDavki z uporabniškim računom

Fizična oseba lahko vstopi v portal tudi z uporabo uporabniškega imena (davčna številka) in gesla. Navedeno pomeni, da lahko oddajate in pregledujete obrazce ter podpišete eVročilnico v portalu eDavki tudi z uporabo tabličnega računalnika in mobilne naprave. Za registracijo uporabniškega računa potrebujete elektronski naslov, davčno številko, številko informativnega izračuna dohodnine (IID) ali kodo. Če številke IID nimate, potem izberite polje 'Nimam IID – pridobi kodo'. Na naslov stalnega prebivališča, vam bo poslana koda, s pomočjo katere boste aktivirali uporabniški račun.

Fizična oseba, ki ima status zakonitega zastopnika podjetja (nosilec dejavnosti, direktor, prokurist,…) ima poleg dostopa do svojega profila fizične osebe, hkrati še sistemski dostop do profila podjetja

Obseg uporabe portala eDavki, če vstopite z uporabniškim računom:

 • Dostopate lahko do svojega profila fizične osebe in profila svojega S.P.,
 • Dostopate lahko do profila pooblastitelja fizične osebe in profila njenega S.P.,
 • Dostopate lahko do profila pooblastitelja, ki ima status pravne osebe,
 • Zakoniti zastopnik lahko dostopa do profila pravne osebe, kjer je zakoniti zastopnik.

Vstop v portal eDavki z mobilno aplikacijo eDavki

Mobilna aplikacija eDavki (Android, IOS) je namenjena fizičnim osebam. Ponuja številne funkcionalnosti poslovanja s FURS. Poleg obrazcev, kontaktov in splošnih informacij, med drugim ponuja tudi personalizirani koledarček, preko katerega boste prejemali obvestila o svojih konkretnih obveznostih in pravicah (npr. obvestilo o izteku roka plačila določenega davka). Če vam delodajalec ne bo obračunaval in plačeval prispevkov za socialno varnost, vas bomo o tem preko aplikacije sproti obveščali. Zavezancem, ki uveljavljajo olajšavo za vzdrževane družinske člane, je na voljo predizpolnjen obrazec s podatki iz njihove lanske vloge.

Prav tako aplikacija omogoča delo v imenu drugih zavezancev. Tako lahko zakoniti zastopnik poslovnega subjekta in pooblaščenec fizične osebe, v imenu zastopanega, vlagata in prejemata dokumente ter pregledujeta podatke. Aplikacija zakonitemu zastopniku in pooblaščencu ponuja prejemanje potisnih obvestil in obvestil za zastopanega zavezanca in filtriranje prejemanja le teh. V aplikaciji je na voljo tudi koledar, kjer so zabeleženi splošni (sivi), zavezančevi (rdeči) in zastopančevi (zelena) dogodki. Ob tem je zagotovljeno tudi filtriranje prikaza dogodkov na koledarju.

Za vstop potrebujete uporabniško ime (davčna številka) in geslo, ki ga uporabljate pri vstopu prek uporabniškega računa. Če še niste vstopili v portal eDavki prek uporabniškega računa, lahko opravite registracijo uporabniškega računa v aplikaciji. Za registracijo uporabniškega računa potrebujete elektronski naslov, davčno številko, številko informativnega izračuna dohodnine (IID) ali kodo. Več o mobilni aplikaciji je dostopnih na spletni strani.

Obseg uporabe portala eDavki, če vstopite prek mobilne aplikacije eDavki:

 • Dostopate lahko do svojega profila fizične osebe in profila svojega S.P.,
 • Dostopate lahko do profila pooblastitelja fizične osebe in profila njenega S.P.,
 • Dostopate lahko do profila pooblastitelja, ki ima status pravne osebe,
 • Zakoniti zastopnik lahko dostopa do profila pravne osebe, kjer je zakoniti zastopnik.

Pooblaščanje

Portal eDavki omogoča tudi enostaven prenos pooblastil za elektronsko davčno poslovanje v imenu zavezanca na druge osebe. Možnosti pooblaščanja je veliko in so podrobno opisana na portalu eDavki.

Pomni

Mobilna aplikacija eDavki posamezniku omogoča vlaganje dokumentov, prejemanje dokumentov in vpogled v določene lastne podatke (npr. vpogled v eKartico).

Ali ste vedeli?

Obrazec VDČ je za leto 2019, prek mobilne aplikacije in portala eDavki, oddalo 98.454 zavezancev, za leto 2020 je bilo elektronskih vlog za VDČ že 139.295, za leto 2021 je številka narasla kar na 153.154, kar predstavlja okoli 60% delež vseh oddanih vlog.

Več o tem

NI NOVIC
MENI
SKRIJ
NA VRH