POMEMBNO OBVESTILO Nakazilo pomoči za izvedbo antigenskih hitrih testov na virus SARS-CoV-2.

eDavki - elektronsko davčno poslovanje

Portal eDavki je informacijski sistem Finančne uprave Republike Slovenije, ki se uporablja za elektronsko poslovanje s finančno upravo. Omogoča udobno, preprosto in varno oddajanje davčnih obrazcev ter prejemanje dokumentov, ki jih vroča finančna uprava (eVročanje). Uporaba portala je brezplačna.

Fizična oseba lahko uporablja portal eDavki, tako da vstopi:

  • s kvalificiranim digitalnim potrdilom,
  • z uporabniškim računom in geslom,
  • z uporabo mobilne aplikacije eDavki,
  • prek portala SI-PASS.

Vstop v portal eDavki s kvalificiranim digitalnim potrdilom

Za celovito uporabo (vlaganje vlog in prejemanje dokumentov) portala eDavki potrebujete primerno opremo in ustrezno digitalno potrdilo. Postopek pridobitve kvalificiranega digitalnega potrdila si lahko ogledate na portalu eDavki. Izberete lahko eno izmed štirih kvalificiranih digitalnih potrdil (SIGEN-CA (brezplačno), POŠTA®CA, AC-NLB, HALCOM CA).

Fizična oseba, ki ima status zakonitega zastopnika podjetja (nosilec dejavnosti, direktor, prokurist,…) ima poleg dostopa do svojega profila fizične osebe, hkrati še sistemski dostop do profila podjetja.

Vstop v portal eDavki z uporabniškim računom

Fizična oseba lahko vstopi v portal tudi z uporabo uporabniškega imena (davčna številka) in gesla. Navedeno pomeni, da lahko oddajate in pregledujete obrazce v portalu eDavki tudi z uporabo tabličnega računalnika in mobilne naprave. Za registracijo uporabniškega računa potrebujete elektronski naslov, davčno številko, številko informativnega izračuna dohodnine (IID) ali kodo. Če številke IID nimate, potem izberite polje 'Nimam IID – pridobi kodo'. Na naslov stalnega prebivališča, vam bo poslana koda, s pomočjo katere boste aktivirali uporabniški račun.

Fizična oseba, ki ima status zakonitega zastopnika podjetja (nosilec dejavnosti, direktor, prokurist,…) ima poleg dostopa do svojega profila fizične osebe, hkrati še sistemski dostop do profila podjetja

Omejitve uporabe portala eDavki, če vstopite z uporabniškim računom:

  • Nimate dostopa do profilov svojih pooblastiteljev, ki imajo status pravne osebe ali status fizične osebe z dejavnostjo.
  • Dostopate lahko do profilov pooblastiteljev, ki imajo status fizične osebe. Zanje lahko v mejah danega pooblastila oddajte obrazce in pregledujete dokumente.

Vstop v portal eDavki z mobilno aplikacijo eDavki

Finančna uprava je za fizične osebe razvila mobilno aplikacijo eDavki (Android, IOS). Aplikacija ponuja številne funkcionalnosti poslovanja s finančno upravo. Poleg oddaje obrazcev, kontaktov in splošnih informacij, med drugim ponuja tudi personalizirani koledarček, preko katerega zavezanec prejema obvestila o svojih konkretnih obveznostih in pravicah. Če delodajalec npr. zavezancu ne bo obračunaval in plačeval prispevkov za socialno varnost, bo zavezanec o tem sproti obveščen preko mobilne aplikacije. Zavezancem, ki uveljavljajo olajšavo za vzdrževane družinske člane, je na voljo predizpolnjen obrazec s podatki iz njihove lanske vloge. Za vstop potrebujete uporabniško ime (davčna številka) in geslo, ki ga uporabljate pri vstopu prek uporabniškega računa. Če še niste vstopili v portal eDavki prek uporabniškega računa, lahko opravite registracijo uporabniškega računa v aplikaciji. Za registracijo uporabniškega računa potrebujete elektronski naslov, davčno številko, številko informativnega izračuna dohodnine (IID) ali kodo. Več o mobilni aplikaciji je dostopnih na spletni strani.

Omejitve uporabe portala eDavki, če vstopite prek mobilne aplikacije eDavki:

  • Dostopate lahko le do svojega profila fizične osebe.

Pooblaščanje

Portal eDavki omogoča tudi enostaven prenos pooblastil za elektronsko davčno poslovanje v imenu zavezanca na druge osebe. Možnosti pooblaščanja je veliko in so podrobno opisana na portalu eDavki.

Pomni

Mobilna aplikacija eDavki posamezniku omogoča vlaganje dokumentov, prejemanje dokumentov in vpogled v določene lastne podatke (npr. vpogled v eKartico).

Ali ste vedeli?

Obrazec VDČ je za leto 2015, prek portala eDavki, oddalo 19.504 zavezancev, kar predstavlja 8.34 % vseh oddanih obrazcev VDČ. Za leto 2018 je obrazec VDČ, prek portala eDavki, oddalo 66.761 zavezancev, kar predstavlja 26,68 % vseh oddanih obrazcev VDČ. Porast v letu 2018 napram letu 2015 je tako 47.257 zavezancev ali kar 320%.

Več o tem

NI NOVIC
MENI
SKRIJ
NA VRH