Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

Vročanje

Zadnje novice

Prikaži več novic: Vse

Opis

Vročitev je prenos dokumenta od organa k zavezancu. S tem se zagotavlja seznanitev zavezanca z njegovo vsebino, ter začne teči rok za opravo pravnih dejanj. Finančna uprava Republike Slovenije (finančna uprava) dokumente praviloma pripravi v elektronski obliki in jih elektronsko podpiše z digitalnim potrdilom ali faksimilom. Nato jih vroči ali v fizični obliki ali v elektronski obliki.

Vročanje dokumentov v elektronski obliki,ki poteka prek portala eDavki imenujemo storitev eVročanje. Seznam dokumentov, ki so tehnično že prilagojeni na storitev eVročanje, je objavljen na spletni strani finančne uprave. Preostali dokumenti se bodo do prilagoditve na storitev eVročanje, vročali še naprej v fizični obliki.

Vročanje dokumentov v fizični obliki poteka po pošti ali kurirju ali kot vročanje na kraju samem. Na podlagi 84.a člena ZDavP-2 zadošča, da izvirnik dokumenta, ki je pripravljen in podpisan v elektronski obliki, hrani FURS, zavezancu pa se lahko vroča natisnjena kopija. Kopija dokumenta ima enako dokazno vrednost kot izvirnik v elektronski obliki. Več o Zahtevku za pridobitev informacije o istovetnosti dokumenta z elektronskim izvirnikom.

Na kakšen način bo FURS vročal konkretnemu zavezancu, je odvisno od tega, ali je zavezanec vključen v storitev eVročanje, ali ne. Pri tem velja zakonska določba, ki predpisuje obvezno elektronsko vročanje za pravne osebe, samostojne podjetnike posameznike in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost (v nadaljevanju: poslovni subjekti). Druge fizične osebe pa se lahko prostovoljno prijavijo oziroma odjavijo v storitev eVročanja tako, da prek portala eDavki oddajo obrazec eVročanje-POS (Obrazec Prijava/Sprememba/Odjava).

Zavezanec si lahko določi pooblaščenca za vročanje z različnim obsegom pooblastila:

  1. splošno pooblastilo za vročanje,
  2. pooblastilo za določeno skupino (davki in prispevki, trošarine in okoljske dajatve, računovodska obvestila, postopki izvršbe, postopki inšpekcije, ostali dokumenti),
  3. pooblastilo za določeno podskupino (vsaka od zgoraj naštetih skupin ima svoje podskupine dokumentov),
  4. pooblastilo za določeno zadevo.

FURS vroča pooblaščencu za vročanje na isti tehnični način (v elektronski obliki ali v fizični obliki) kot velja za pooblastitelja. Zato je potrebna dodatna skrbnost, da zavezanci (pooblastitelji), ki so vključeni v sistem eVročanje (vsi poslovni subjekti obvezno), pri določanju pooblaščenca za vročanje, preverijo ali ima izbrani pooblaščenec za vročanje kvalificirano digitalno potrdilo, s katerim bo vstopal v portal eDavki in prevzemal zavezančeve dokumente. Več o pooblaščencu za vročanje.

Zakonodaja

Slovenska zakonodaja

Zakoni