Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

Vnos ponaredkov

 

Intelektualna lastnina

Intelektualna lastnina obsega pravice, ki izhajajo iz intelektualne aktivnosti na industrijskem, znanstvenem, literarnem in umetniškem področju. Za varstvo teh pravic obstajata predvsem dva razloga. Prvi opredeljuje moralne in ekonomske pravice avtorja nad njegovo stvaritvijo ter pravice javnosti do dostopa do teh stvaritev, drugi pa je promocija ustvarjalnosti, razširjanja in uporabe rezultatov teh stvaritev ter spodbujanje poštene trgovine, ki bo prispevala k gospodarskemu in socialnemu razvoju.

Največkrat so ponarejeni izdelki modne industrije in tekstila, čedalje pogosteje pa tudi vsakodnevno potrošno blago, od baterij, polnilcev, kozmetičnih izdelkov, izdelkov za osebno nego, elektronskih in gospodinjskih pripomočkov, igrač do hrane in pesticidov ter zdravil. Najpomembnejši kanal za razpečevanje ponarejenega blaga je internet.

Ukrepi carinskega organa

Finančna uprava RS opravlja nadzor nad blagom, ki prihaja na carinsko območje Republike Slovenije iz tretjih držav. Če carinski organ pri pregledu blaga sumi, da blago krši določeno pravico intelektualne lastnine (npr. blagovno znamko), lahko tako blago zadrži in o tem  obvesti uvoznika in imetnika pravic, npr. nosilca blagovne znamke, modela. Nadaljnji postopek je odvisen od prejemnika blaga. Če se ta strinja z uničenjem blaga (ker gre za ponaredke), se le-to uniči pod carinskim nadzorom, sicer pa mora imetnik pravice pred sodiščem dokazati, da so bile njegove pravice kršene.

Blago, za katero se ugotovi, da so z njim kršene pravice intelektualne lastnine, se praviloma uniči.

Ali ste vedeli?

Nizka cena, neobičajne poti blaga ali internetne strani z več blagovnimi znamkami so lahko znak, da blago ni originalno.