Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

Pridobitev davčne številke za novorojenčka

 

Novorojenček s stalnim oziroma začasnim prebivališčem v Sloveniji se vpiše v davčni register po uradni dolžnosti. To pomeni, da vpis izvede finančni urad samoiniciativno. Potrdilo o davčni številki novorojenčka prejmeta starša po pošti približno v mesecu dni po otrokovem rojstvu.

Se vam s potrdilom mudi?

Če želite potrdilo o davčni številki takoj po rojstvu vašega otroka (potrebujete ga npr. za uveljavljanje olajšave za vzdrževanega družinskega člana), ga lahko pridobite na kateremkoli finančnem uradu, razen na Generalnem in Posebnem finančnem uradu. S seboj morate imeti izpolnjen obrazec DR-02 (dostopen je tudi v ITHUEN in DE jeziku; obrazec lahko dobite tudi na finančnem uradu), veljaven identifikacijski dokument (osebna izkaznica ali potni list) in otrokov rojstni list. V tem primeru potrdilo o dodeljeni davčni številki za novorojenčka prejmete takoj oziroma v nekaj dneh po pošti.

Ali ste vedeli?

Davčna številka je sestavljena iz osmih številk; sedem je naključno izbranih, osma pa je izračunana po posebnem modulu.