Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

Prejel sem darilo

Življenjski in poslovni dogodki

PREBIVALCI
fizične osebe

Storitve in obrazci

PREBIVALCI
fizične osebe

 

Pri obdavčitvi daril, ki jih prejmejo fizične osebe, je ključnega pomena, kdo je darovalec in kdo prejemnik darila. Pomembno vlogo ima tudi vrednost darila. Prejemnik darila je lahko zavezanec za dohodnino ali pa za davek na dediščine in darila. Več o tem v dokumentu Davčna obravnava daril.

Če fizična oseba obdaruje drugo fizično osebo in je predmet darila premično premoženje, se takšno darilo obdavči le v višini nad 5.000 EUR, razen pri nepremičninah (darila, prejeta od istega darovalca v 12 mesecih, se seštevajo). Prejemniku darila, ki predstavlja denar v višini do 5.000 EUR, ni potrebno vložiti napovedi za odmero davka. V ostalih primerih mora prejemnik darila najpozneje v 15 dneh po prejemu darila, pri pristojnem finančnem uradu vložiti napoved za odmero davka od prejetega darila. Davčne stopnje so različne glede na dedni red. Več o tem si lahko preberete v podrobnejših opisih.

Davčni organ izda odmerno odločbo v roku 30 dni od dneva vložitve napovedi zavezanca. Zavezanec mora plačati davek v 30 dneh od vročitve odmerne odločbe.

Odmerjen davek od prejetega darila se plača na prehodni davčni podračun občine, referenca SI19 DŠ-98000.

Oprostitve davka na darila

Davka na prejeto darilo ne plača otrok, posvojenec, zakonec ali zunajzakonski partner darovalca, zet, snaha, pastorek in obdarjenec, ki z darovalcem živi v registrirani istospolni partnerski skupnosti. Oprostitev velja tudi za osebo, ki je prejela darilo, ki ima status kulturnega spomenika, ter za kmete, ki dobijo v dar kmetijsko zemljišče ali kmetijo. Zakonodaja pozna še nekatere druge oprostitve.

V omenjenih primerih oprostitve je treba napoved vseeno vložiti.

Ali ste vedeli?

Darilo velja za sprejeto ob podpisani darilni pogodbi, izročilni pogodbi, pogodbi o preužitku oziroma ob dejanskem sprejemu darila. Pri pogodbah o dosmrtnem preživljanju in pri darilnih pogodbah za primer smrti pa nastane davčna obveznost na dan smrti preživljanca oziroma na dan smrti darovalca.

Primer izpolnjenega obrazca

Napoved za odmero davka od prejetega darila