Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

Nakup prek spleta iz tretjih držav

 

Za poštne pošiljke iz držav, ki niso članice EU, morajo biti praviloma opravljene carinske formalnosti. Na način njihove izvedbe vpliva tudi to, kdo je izvajalec poštne storitve; Pošta Slovenije ali kateri od kurirskih servisov oziroma hitrih pošt.

Oprostitve plačila dajatev

Pošiljke z blagom v vrednosti do vključno 22 evrov (brez poštnine) so ob uvozu oproščene plačila vseh dajatev. Za pošiljke, vredne od 22 do vključno 150 evrov, se obračuna samo DDV. Za pošiljke, katerih skupna vrednost blaga presega 150 evrov, se poleg DDV plača tudi carina. Pri uvozu alkoholnih in tobačnih izdelkov ter parfumov in toaletnih vod navedene oprostitve ne veljajo.

Osnova in stopnje

Osnova za obračun carine je carinska vrednost blaga, v katero se v celoti vključuje tudi poštnina do namembnega kraja.

Seznam blaga, ki se najpogosteje uvaža, s stopnjami

DDV pri uvozu se obračuna od davčne osnove, ki jo sestavlja carinska vrednost blaga ter znesek carine in drugih dajatev, ki se plačujejo ob uvozu. DDV se glede na vrsto blaga obračuna po splošni stopnji 22 % oziroma znižani stopnji 9,5 % (npr. živila) ali 5 % (npr. knjige).

Ob uvozu trošarinskih izdelkov se obračuna in plača tudi trošarina.

Pomni

Pošiljke z blagom v vrednosti do vključno 22 EUR (brez poštnine) so ob uvozu oproščene plačila vseh dajatev.

Primer izračuna

Primer izračuna dajatev, če je posameznik za nakup prenosnega računalnika iz tretje države (npr. ZDA) skupaj s poštnino odštel 500 EUR:

500 EUR * 0 % carine + 500 EUR * 22 % DDV = 110 EUR

Ali ste vedeli?

Pozornost velja pri nakupu zdravil, saj je uvoz zdravil po pošti za fizične osebe prepovedan.

Kako pospešiti carinski postopek?

Carinski postopek je praviloma opravljen hitreje, če so na voljo potrebni podatki in dokumenti. Kupcem zato svetujemo nakupovanje pri preverjenih ponudnikih, preko katerih naj zagotovijo, da se v pošiljki nahajajo ustrezni dokumenti in podatki potrebni za carinjenje blaga (npr. račun ali drugo primerno dokazilo o vrednosti nakupa, kot npr. izpis dražbe). V primeru, ko pošiljki niso priloženi vsi podatki, mora prejemnik dostaviti dodatna pojasnila, kar je lahko povezano z zvišanjem stroškov postopka, ki ga zanj opravlja carinski zastopnik.

Ponarejeno in neustrezno blago

Cariniki se v poštnih pošiljkah pogosto srečujejo tudi z blagom, katerega uvoz je prepovedan ali omejen. Pogosto obravnavajo ponaredke različnega blaga, zato pri nakupih preko spleta svetujemo previdnost. Tako blago se lahko zadrži, pozneje pa tudi odvzame in uniči. Če gre pošiljka v uničenje, naročnik blaga ostane brez blaga. Bistveno nižja cena izdelka na spletu kot v običajnih trgovinah je lahko tudi znak, da z blagom ni vse v redu.

Pomni

Recite ne ponarejenemu blagu. Izberite originalno.

Več o tem

Poštni promet