Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

Surovi diamanti in proces Kimberley

 

Zadnje novice

  • V zadnjih 11 mesecih ni bila objavljena nobena novica.

Opis

Zaradi učinkovitejšega nadzora nad mednarodno trgovino s surovimi diamanti je Svet ES sprejel uredbo št. 2368/2002 (v nadaljevanju uredba). Uredba vzpostavlja sistem nadzora nad prometom s surovimi diamanti v EU. Namen nadzora je vzdrževanje mednarodnega miru in varnosti ter varovanje prihodka od izvoza surovih diamantov, ki je ključnega pomena za razvoj nekaterih držav proizvajalk.

Sistem potrjevanja procesa Kimberley pomeni zavezo držav pristopnic k procesu Kimberley (KP), da vsaka pošiljka surovih diamantov, ki se izvaža ali uvaža iz države pristopnice KP, izpolnjuje v uredbi določene pogoje za uvoz v EU, izvoz iz EU in tranzit preko EU. V prilogah uredbe so: sistem potrjevanja procesa Kimberley (priloga I), seznam udeležencev sistema potrjevanja procesa Kimberley (priloga II) ter seznam pristojnih organov iz držav članic EU in njihovih nalog (priloga III).

Trgovanje z državami, ki niso pristopnice sistema potrjevanja procesa Kimberley, ni dovoljeno.

Zakonodaja

Zakonodaja Evropske unije

Uredbe