Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

Odpadki

 

Zadnje novice

  • V zadnjih 11 mesecih ni bila objavljena nobena novica.

Opis

Po svetu se vsak dan prevaža več milijonov ton odpadkov, ki ogrožajo življenje v naravi in čistost okolja, njihova količina pa še narašča. To velja tako za Republiko Slovenijo kot za Evropo, ki se v zadnjem desetletju sooča s povečanim prevozom odpadkov preko svojih meja. Povečanje gre na račun prevoza nevarnih in nenevarnih odpadkov ter nelegalnih prevozov.

Države so za zaščito zdravja ljudi, narave in okolja sprejele ukrepe za preprečevanje nezakonitih ravnanj na področju prevoza odpadkov. Med te ukrepe sodijo naloge odkrivanja in preprečevanja nelegalnih čezmejnih pošiljk odpadkov ter kontrole nad takšnimi pošiljkami s strani carinskih organov. Te naloge so in bodo v naslednjih letih ena prednostnih nalog carinskih organov pri izvajanju nadzora nad mednarodno trgovino.

Pri izvajanju carinskih predpisov Finančna uprava RS opravlja kontrole nad pošiljkami odpadkov, ki vstopajo ali izstopajo s carinskega območja Evropske unije. Kontrole izvaja na mejah in v notranjosti države. Kontrola lahko zajema pregled predpisane dokumentacije, potrditev istovetnosti in fizično kontrolo odpadkov. Dokumentacija, ki mora spremljati konkretno pošiljko odpadkov, je odvisna od postopka pošiljanja, ki se uporablja za posamezno vrsto odpadka.

Kontrole čezmejnih pošiljk odpadkov lahko izvaja tudi pri povzročitelju, imetniku ali prijavitelju odpadkov, pri njihovem prejemniku ali v objektu predelave.

Podrobnejše informacije s področja čezmejnega pošiljanja odpadkov lahko pridobite na spletnih straneh Evropske komisije in organizacije IMPEL oziroma na spletni strani Inšpektorata RS za okolje in prostor.

Zakonodaja

Zakonodaja Evropske unije

Uredbe

Slovenska zakonodaja

Uredbe