Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

Blago z dvojno rabo

 

Zadnje novice

  • V zadnjih 11 mesecih ni bila objavljena nobena novica.

Opis

Blago z dvojno rabo predstavlja blago, programsko opremo in tehnologijo z dvojno rabo, ki se lahko uporablja v civilne in tudi v vojaške namene, vključuje pa tudi vse blago, ki se lahko uporabi tako za neeksplozivno uporabo kot tudi za kakršno koli uporabo pri izdelavi jedrskega orožja ali drugih eksplozivnih jedrskih naprav. Blago z dvojno rabo je civilno blago in praviloma namenjeno v namene civilne uporabe, zaradi svojih lastnosti ali  tehničnih karakteristik pa se lahko uporabi tudi v vojaške namene.

Nekaj primerov blaga z dvojno rabo: obdelovani stroji, ventili, gravimetri, posebne zlitine, nekatere kemikalije, zaščitna in opozorilna oprema, laserji, tekočine in maziva, nekateri ležaji, elektronske komponente in posebej zanje izdelane komponente, programska oprema itd.

Fizična ali pravna oseba mora predhodno pridobiti dovoljenje, če želi izvoziti blago z dvojno rabo iz Priloge I ali prenesti blago z dvojno rabo iz Priloge IV Uredbe Sveta (ES) št. 428/2009 znotraj EU. Prav tako mora oseba pridobiti predhodno dovoljenje za posredovanje blaga z dvojno rabo iz Priloge I med dvema tretjima državama ter za zagotavljanje tehnične pomoči, kadar so za to izpolnjeni določeni pogoji. Dovoljenje je prav tako potrebno za izvoz blaga z dvojno rabo, ki ni našteto v Prilogi I, če so izpolnjeni določeni pogoji (t.i. vseobsegajočo klavzula), skladno s 4. členom uredbe.

Finančna Uprava Republike Slovenije nadzira izvoz, prenos v carinskem območju Evropske unije, posredovanje in tranzita blaga z dvojno rabo ter zagotavljanje tehnične pomoči.

Vse informacije o zakonodaji, ki vzpostavlja režim nadzora nad izvozom blaga z dvojno rabo, seznam blaga z dvojno rabo in informacije o postopku pridobivanja izvoznega dovoljenja so na spletni strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Zakonodaja

Zakonodaja Evropske unije

Uredbe

  • Uredba Sveta (ES) št. 428/2009 o vzpostavitvi režima Skupnosti za nadzor izvoza, prenosa, posredništva in tranzita blaga z dvojo rabo (UL EU L 134, 29. 5. 2009)

Ukrepi

Slovenska zakonodaja

Zakoni

Uredbe