Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

Centralizirano carinjenje

Življenjski in poslovni dogodki

PODJETJA
pravne osebe

Storitve in obrazci

PODJETJA
fizične osebe z dejavnostjo in pravne osebe

 

Zadnje novice

  • V zadnjih 11 mesecih ni bila objavljena nobena novica.

Opis

Carinski organi lahko gospodarskemu subjektu na podlagi zahtevka dovolijo, da na carinskem uradu, pristojnem v kraju, kjer ima ta oseba sedež, vloži carinsko deklaracijo za blago, ki se predloži carini v drugem carinskem uradu. Navedeno pomeni, da se blago predloži pri enem carinskem organu, deklaracija pa pri drugem. Pogoj za pridobitev dovoljenja za centralizirano carinjenje je dovoljenje AEOC. Izdaja dovoljenja se lahko opusti, kadar se carinska deklaracija vloži ter blago predloži carinskima uradoma v okviru iste države članice. Dovoljenje je obvezno v primeru, ko se deklaracija predloži v eni DČ (država izdajateljica), blago pa prepusti v drugi DČ (sodelujoča država).

Država izdajateljica je država, ki izda dovoljenje za centralizirano carinjenj. V tej DČ se vlagajo dopolnilne carinske deklaracije, obračunajo in plačajo uvozne dajatve in posredujejo statistični podatki za EUROSTAT (preko nacionalnega statističnega urada).

Sodelujoča država je država, ki je vključena v dovoljenje za centralizirano carinjenje. V tej DČ se predloži in fizično prepusti blago in praviloma obračuna in plača DDV.

Zahtevek za centralizirano carinjenje obravnava Finančni urad Celje, ki je v Sloveniji pristojen za izdajo dovoljenj za centralizirano carinjenje (CC).

Centralizirano carinjenje nadomešča enotna dovoljenja za poenostavljene postopke (EDPP).

Več informacij je dostopnih tudi na spletni strani Evropske komisije (Single Authorisation for simplified procedures (SASP)/Centralised Clearance) GB.

Podrobnejši opisi

Zakonodaja

Carinski zakonik Unije z izvedbenimi in delegiranimi akti ter ostala carinska zakonodaja so dostopni na strani Carinski predpisi.