Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

Začasni uvoz avtomobila

 

Ali lahko slovenski državljan v Sloveniji vozi avtomobil registriran v tretjih državah?

Iz vidika carinske zakonodaje se šteje avtomobil, registriran v tretji državi, za blago z neunijskim carinskim statusom.

V primeru vnosa oziroma začasnega uvoza takega avtomobila na območje Republike Slovenije, se lahko zanj odobri postopek začasnega uvoza s popolno oprostitvijo plačila uvoznih dajatev, če sta izpolnjena naslednja pogoja:

  • vozilo je registrirano zunaj carinskega območja EU na ime osebe s sedežem zunaj tega območja in
  • vozilo uporablja oseba s sedežem zunaj carinskega območja EU. Če gre za fizično osebo, se šteje za sedež osebe njegovo običajno prebivališče. To je kraj, kjer oseba dejansko prebiva najmanj 185 dni v koledarskem letu zaradi osebnih ali poslovnih vezi.

Če gornji pogoji niso izpolnjeni lahko oseba zahteva za avtomobil postopek začasnega uvoza z delno oprostitvijo plačila dajatev, in sicer za čas, ko se bo avtomobil uporabljal na ozemlju Slovenije.