Nakup prek spleta iz tretjih držav

Za pošiljke, ki prispejo iz držav, ki niso članice EU, morajo biti praviloma opravljene carinske formalnosti. To velja tudi za pošiljke manjših vrednosti, ki se preko spleta naročijo iz tretjih držav. Običajno opravi carinske formalnosti v imenu naslovnika pošiljke poštni operater (npr. Pošta Slovenije) ali hitri prevoznik.

Oprostitve plačila dajatev

Pošiljke z blagom, katerega vrednost (brez vključene poštnine) ne presega 150 EUR, so oproščene plačila carine in se zanje obračuna samo DDV. Izjema so pošiljke, ki jih fizična oseba pošilja fizični osebi v vrednosti do 45 evrov. Te pošiljke so oproščene plačila carine in DDV.  Pri uvozu alkoholnih in tobačnih izdelkov ter parfumov in toaletnih vod navedene oprostitve ne veljajo. V kolikor je naslovnik poravnal uvozni DDV ob nakupu pošiljke pri prodajalcu, ki je vključen v posebno ureditev za obračun uvoznega DDV, se DDV ob uvozu pošiljke ne obračuna.

Osnova in stopnje

Za pošiljke v vrednosti nad 150 EUR je potrebno obračunati carino in DDV. Osnova za obračun carine je carinska vrednost blaga, v katero se v celoti vključuje tudi poštnina do namembnega kraja.

Seznam blaga, ki se najpogosteje uvaža, s stopnjami

DDV pri uvozu se obračuna od davčne osnove, ki jo sestavlja carinska vrednost blaga ter znesek carine in drugih dajatev, ki se plačujejo ob uvozu. DDV se glede na vrsto blaga obračuna po splošni stopnji 22 % oziroma znižani stopnji 9,5 % (npr. živila) ali 5 % (npr. knjige).

Ob uvozu trošarinskih izdelkov se obračuna in plača tudi trošarina.

Pomni

Pošiljke z blagom, katerega vrednost (brez vključene poštnine) ne presega 150 EUR, so ob uvozu oproščene plačila carine. Zanje se plača samo DDV, ki se izračuna od vrednosti blaga in stroškov poštnine.

Primer izračuna

Primer izračuna dajatev, če je posameznik za nakup prenosnega računalnika iz tretje države (npr. ZDA) odštel 500 EUR in 20 EUR za stroške poštnine:

520 EUR * 0 % carine + 520 EUR * 22 % DDV = 114,40 EUR

Ali ste vedeli?

Pozornost velja pri nakupu zdravil, saj je uvoz zdravil po pošti za fizične osebe prepovedan.

Kako pospešiti carinski postopek?

Carinski postopek je praviloma opravljen hitreje, če so na voljo potrebni podatki in dokumenti. Kupcem zato svetujemo nakupovanje pri preverjenih ponudnikih, preko katerih naj zagotovijo, da se v pošiljki nahajajo ustrezni dokumenti in podatki, potrebni za carinjenje blaga (npr. račun ali drugo primerno dokazilo o vrednosti nakupa, kot npr. izpis dražbe). V primeru, ko pošiljki niso priloženi vsi podatki, mora prejemnik dostaviti dodatna pojasnila, kar je lahko povezano z zvišanjem stroškov postopka, ki ga zanj opravlja carinski zastopnik.

Ponarejeno in neustrezno blago

Cariniki se v poštnih pošiljkah pogosto srečujejo tudi z blagom, katerega uvoz je prepovedan ali omejen. Pogosto obravnavajo ponaredke različnega blaga, zato pri nakupih preko spleta svetujemo previdnost. Tako blago se lahko zadrži, pozneje pa tudi odvzame in uniči. Če gre pošiljka v uničenje, naročnik blaga ostane brez blaga. Bistveno nižja cena izdelka na spletu kot v običajnih trgovinah je lahko tudi znak, da z blagom ni vse v redu.

Pomni

Recite ne ponarejenemu blagu. Izberite originalno.

Več o tem

Poštni promet

NI NOVIC
MENI
SKRIJ
NA VRH