Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

Nakup novega ali rabljenega vozila doma ali v tujini

Nakup vozila v Sloveniji

Kadar fizična oseba pridobi prevozno sredstvo znotraj Slovenije, nima z vidika davka na dodano vrednost (v nadaljevanju: DDV) in davka na motorna vozila (v nadaljevanju: DMV) nobenih obveznosti glede prijave tega nakupa. Za novo prevozno sredstvo štejejo motorna vozila, ki so povsem nova iz tovarne ali so bila dobavljena pred potekom šestih mesecev po datumu, ko so bila dana prvič v uporabo ali če z njimi ni bilo prevoženih več kot 6.000 kilometrov.

Nakup vozila iz druge države članice EU

Če fizična oseba pridobi novo ali rabljeno prevozno sredstvo iz druge države članice EU, ji bo davčni organ odmeril:

  • DMV,
  • dodatni DMV (za avtomobile nad 2500 ccm in motornega kolesa nad 1000 ccm).

Ob pridobitvi novega vozila pa bo odmerjen še DDV.

DDV

Fizična oseba, ki ni identificirana za namene DDV, mora pridobitev novega vozila iz države članice EU prijaviti davčnemu organu na obrazcu DDV-PPS v 15 dneh od dneva pridobitve. Stopnja obdavčitveje22 % od davčne osnove. Davčna osnova za odmero DDV vključuje ceno vozila, skupaj z odmerjenim DMV.

Obrazec lahko zelo enostavno oddate elektronsko, preko sistema eDavki:

  • brez digitalnega potrdila (registrirate se z uporabo uporabniškega imena in gesla)
  • z digitalnim potrdilom

Papirni obrazec pa lahko oddate osebno ali po pošti na katerikoli finančni urad, razen na Generalni in Posebni finančni urad.

DMV

Za vsako motorno vozilo, ki je v Sloveniji registrirano prvič, je potrebno v Sloveniji plačati DMV, ki ga davčni organ odmeri na podlagi prejete napovedi DMV.

Postopek homologacije in registracije motornega vozila se lahko izvede šele potem, ko je odmerjeni davek tudi plačan. Davčni organ izda dokazilo o plačilu davka, hkrati pa vpiše motorno vozilo v elektronsko evidenco motornih vozil, za katera je bil plačan davek. Homologacijski in registracijski organ lahko šele na podlagi tega vozilo homologirata in registrirata.

Plačilo DMV

Davek od prometa motornih vozil se plača na prehodni davčni podračun – proračun države SI56011008881000030, referenca SI19 DŠ-33006.