Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

Medijsko središče

Preusmeritev

 
PREBIVALCI PODJETJA E-STORITVE MEDIJI
| Medijsko središče

V Luki Koper je bila izvedena vaja ukrepov ob vnosu vira radioaktivnega sevanja

V sredo, 27. marca 2019 je bila na območju Luke Koper izvedena vaja ukrepov ob vnosu vira radioaktivnega sevanja.

Na vaji so urjenje opravili udeleženci iz Slovenije, Združenih držav Amerike, Italije, Malte in Belgije in pokazali svoje znanje o nevarnostih radioaktivnega sevanja, uporabi naprav za detekcijo in identifikacijo virov sevanja ter izvedli potrebne ukrepe za varno izolacijo vira sevanja in zaščito ljudi ter okolja.

Finančna uprava uporablja opremo za odkrivanje radioaktivnega sevanja na vhodu v Luko Koper od septembra 2006, ko so bili ob vozne pasove vhoda postavljeni detektorji, tako imenovani »portalni monitorji«. Opremo je Sloveniji na podlagi posebnega sporazuma podarila vlada ZDA, ki s svojimi pogodbeniki skrbi za redno usposabljanje in vzdrževanje te opreme. Vaja je bila del skupne strategije zagotavljanja varnosti pred širjenjem radioaktivnih virov in materialov za množično uničevanje. Pod vodstvom ameriških inštruktorjev so se sodelujoči naučili, kako se načrtuje in pripravi vajo, s katero preizkusimo in ocenimo delovanje opreme, ljudi, ki z njo delajo in izboljšamo odziv v primeru zaznanega tveganja ter odpravimo sistemske pomanjkljivosti. Udeleženci so okrepili svoje znanje in preverili odziv ob odkritju radioaktivnega vira, ki je skrit v vozilu vstopil v Luko. Ker so portalni monitorji zaznali povečano sevanje, se je sprožil alarm in je bilo vozilo usmerjeno na zavarovano parkirišče, kjer je bil opravljen predpisan postopek identifikacije in varne odstranitve vira sevanja.

Slovenski udeleženci vaje so bili uslužbenci Finančne uprave, predstavniki slovenske Policije in Uprave za jedrsko varnost. Podobno opremo kot pri nas uporabljajo tudi druge države, ki so se slovenskih kolegom pridružile pri izvedbi in s prenosom izkušenj poskrbele za skupno zagotavljanje varnosti v Evropi.

 

nazaj nadaljuj na strani