Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

Medijsko središče

Preusmeritev

 
PREBIVALCI PODJETJA E-STORITVE MEDIJI
| Medijsko središče

V cestnem prevozu blaga prvič uporabljeno brezpapirno poslovanje (e-CMR)

Prednost: večja varnost v cestnem prometu in boljša gospodarska konkurenčnost

Finančna uprava RS je na mejnem prehodu Obrežje pri domačem avtoprevozniku prvič doslej izvedla nadzor nad povsem elektronskim tovornim listom e-CMR. Po izvedeni kontroli je tovorno vozilo nadaljevalo pot do namembnega kraja, kjer je bila prevozna operacija elektronsko zaključena. Gre za povsem brezpapirno poslovanje v cestnem tovornem prometu, kar je novost tako v Sloveniji, kakor tudi v Evropi. V prihodnje bo (tudi na podlagi izkušenj tega prevoza) izvedenih še več tovrstnih prevozov.
 
Elektronski tovorni list (e-CMR) z elektronsko komunikacijo izda prevoznik, pošiljatelj ali katera koli oseba, ki je zainteresirana za izvajanje prevozne pogodbe, in ima enako dokazno vrednost in enake učinke kot papirni tovorni list. Kratica CMR označuje mednarodni sporazum o čezmejnem cestnem prevozu blaga.

Avtoprevozniki bodo imeli zaradi e-CMR nižje stroške poslovanja, hitreje bodo lahko izdajali račune in imeli manj napak pri dostavi in prejemu blaga.

Na drugi strani bo tudi nadzornim organom (v konkretnem primeru FURS) takšno brezpapirno poslovanje omogočilo  hitrejše administrativne postopke, večjo preglednost in natančnost podatkov ter učinkovitejši nadzor nad spoštovanjem pravil s področja cestnih prevozov blaga. Pošiljke se bodo lahko spremljale sproti, dostop do informacij in dokazilo o prevzemu in dostavi pošiljke pa se bo lahko izvajalo v realnem času.
 
Zaradi svoje digitalne narave se lahko e-CMR enostavno integrira z drugimi storitvami, ki jih uporabljajo prevozna podjetja oz. dobavitelji in prejemniki, npr. carinska deklaracija ali storitve upravljanja voznega parka. S prehodom na elektronsko obliko imajo vse tri stranke, vključene v vsako pošiljko (pošiljatelj, prejemnik, prevoznik), korist od povečane splošne učinkovitosti logistike, kar ima za posledico večjo gospodarsko konkurenčnost. 

Prednost je tudi večja varnost v cestnem prometu, saj je e-CMR mogoče povezati s sistemom eCall, sistemom za tovornjake, ki samodejno kličejo službe za nujne primere v primeru prometne nesreče.
 

nazaj nadaljuj na strani