Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

Medijsko središče

Preusmeritev

 
PREBIVALCI PODJETJA E-STORITVE MEDIJI
| Medijsko središče

Mednarodni dan carine: PAMETNE meje za nemoteno trgovino, potovanja in prevoz

26. januar je Svetovna carinska organizacija določila za mednarodni dan carine. Letos ga zaznamuje slogan »PAMETNE meje za nemoteno trgovino, potovanja in prevoz«, s katerim želi Svetovna carinska organizacija carinske službe spodbuditi k nadaljnjim prizadevanjem za olajšanje čezmejnega pretoka blaga in ljudi. V okviru tega je zelo pomembno sodelovanje z drugimi mejnimi službami. Vse to prispeva h gospodarski rasti in zaposlitvenim možnostim.

Učinkovito delo carinskih služb je pomembno ne samo zaradi finančnih interesov, ampak tudi zaradi varnosti in varstva prebivalstva. Da bi bili kos izzivom sodobnim trendom svetovne trgovine in dosegali visoko raven dela carinskih služb pri preprečevanju nelegalnih blagovnih tokov, hkrati pa omogočali čim hitrejši pretok legalnega blaga, morajo biti carinske službe primerno organizirane.

Finančna uprava RS na tem področju že sledi načelom Svetovne carinske organizacije. Slovenija je glede pospeševanja trgovine, ciljnega izvajanja kontrol in hitrosti obdelave posameznih carinskih deklaracij v samem vrhu Evropske Unije. Carinski elektronski sistemi so na razpolago 24 ur na dan in vse dni v letu, carinske deklaracije so obdelane v nekaj minutah, nivo odrejenih kontrol pa je sorazmerno nizek in znaša le dobre 4% vseh transakcij. Kar dobrih 75% odrejenih kontrol pa temelji na avtomatski elektronski analizi tveganja, torej na predhodni obdelavi podatkov, s katerimi razpolaga Finančna uprava RS.

Visok nivo carinskih storitev v Sloveniji je že četrto leto zapored prepoznala tudi Svetovna Banka, ki vsako leto opravi raziskavo primernosti poslovnega okolja v vseh državah po svetu. V raziskavi je Slovenija na področju mednarodnega poslovanja, kjer so zajeti ključni dejavniki carinskega poslovanja, zopet zasedla najvišje 1. mesto, ki si ga deli še z nekaterimi članicami EU.

Svetovna carinska organizacija ob mednarodnem dnevu carine podeljuje priznanja najbolj zaslužnim posameznikom, ki so svojim delom prispevali k uresničevanju zavez organizacije. Za ta namen bo Finančna uprava Republike Slovenija podelila priznanja petim uslužbencem, ki so s svojim delom v preteklem letu prispevali k sodelovanju z drugimi mejnimi organi, uvedbi enotnih evropskih elektronskih sistemov ali kakorkoli vidno prispevali k hitrejši obravnavi blaga in skrajšanju časa carinjenja. Priznanja bodo podeljena na dan Finančne uprave, ki je 12. aprila.

____________________________________________________________________________

Svetovna carinska organizacija je bila ustanovljena leta 1952 s konvencijo o ustanovitvi Sveta za carinsko sodelovanje, ki se je prvič sestal 26. januarja 1953. Danes ima Svetovna carinska organizacija s sedežem v Bruslju 180 članic, ki pokrivajo kar 98% svetovne trgovine. Slovenija je med njimi od junija 1992.

nazaj nadaljuj na strani