Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

Medijsko središče

Preusmeritev

 
PREBIVALCI PODJETJA E-STORITVE MEDIJI
| Medijsko središče

Iz Ukrajine poizkušal pretihotapiti rake

Med nadzorom na avtocesti uslužbenci Finančne uprave RS odkrili 68 rakov tujerodne vrste.

Uslužbenci Mobilnega oddelka Finančnega urada Murska Sobota so 29. januarja 2019 v okviru izvajanja nadzora na avtoceti A5 zaustavili kombinirano vozilo ukrajinskih registrskih oznak. V vozilu, ki je bilo natovorjeno z rabljenimi oblačili, prehrambnimi izdelki in PVC okni, so uslužbenci Finančne uprave RS (FURS) med pregledom v eni od kartonskih škatel z rabljenimi oblačili našli tudi PVC posodo, v kateri so bili živi raki.

Ker so za prevoz in vnos živali iz tretjih držav predpisana ustrezna dovoljenja, voznik pa za najdene rake ni posedoval nobenih dokumentov, so mu uslužbenci FURS, rake zasegli. V PVC posodi je bilo 68 rakov.

Zaradi ugotavljanja vrstne pripadnosti so podatke o zasegu s fotografijami posredovali na Agencijo Republike Slovenije za okolje, ki je izdal mnenje, da gre za vrsto raka ozkoškarjevca (Astacus leptodactylus), ki sicer ni uvrščen med ogrožene in zavarovane živalske vrste (CITES), vendar je tujerodna živalska vrsta v Sloveniji in bi lahko ob izpustu v naravo prišlo do ogrožanja narave in kršenja zakonodaje s področja ohranjanja narave.

Uslužbenci FURS so o zasegu obvestili Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (Območni urad Murska Sobota), kjer so rake prevzeli in jih odpeljali v neškodljivo uničenje.

nazaj nadaljuj na strani