Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

Zavezujoča tarifna informacija (ZTI)

Storitve in obrazci

PREBIVALCI
fizične osebe

PODJETJA
fizične osebe z dejavnostjo in pravne osebe

 

Kdo lahko zaprosi za ZTI?

Za ZTI lahko zaprosi oseba, ki namerava izvesti carinske formalnosti in si želi s pravilno določitvijo uvrstitve določenega blaga v carinsko nomenklaturo zagotoviti pravno varnost pri izračunavanju dajatev.

Kje zaprositi za ZTI?

Zahtevek za ZTI se lahko predloži pristojnemu carinskemu organu v državi članici, v kateri ima oseba sedež, ali pristojnemu carinskemu organu v državi članici, v kateri bo ZTI uporabljena. Seznam carinskih organov, ki so jih države članice določile za sprejemanje zahtevkov ali sprejemanje ZTI, je bil nazadnje objavljen v Uradnem listu Evropske unije C 110, dne 23. 3. 2018. Pristojni organ za sprejemanje zahtevkov za ZTI v Sloveniji je Finančna uprava RS.

Zahtevek za ZTI

Zahtevek za izdajo ZTI se vloži preko Portala EU za gospodarske subjekte (t. i. GTP portal).

Pred prvo prijavo v spletni portal GTP si je potrebno urediti dostop/registracijo v portal eCarina. Po urejenem dostopu/registraciji v portal eCarina, je potrebno v tem portalu za uporabnike urediti še ustrezna pooblastila. Podrobna navodila za prijavo v portal so dosegljiva v Navodilih za prijavo v evropski sistem – portal za gospodarske subjekte (GTP).

Oseba, ki želi vložiti zahtevek v Nemčiji, Španiji, Franciji, Združenem kraljestvu, na Hrvaškem ali na Poljskem, mora zahtevek vložiti preko nacionalnih portalov teh držav:

Več o tem

Nomenklatura, uvrščanje in TARIC

Evropska komisija GB