Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

Izmenjava informacij o čezmejnih aranžmajih

 

Zadnje novice

Prikaži več novic: Vse
PREBIVALCI PODJETJA E-STORITVE MEDIJI
| Izmenjava informacij o čezmejnih aranžmajih

DAC6 poročanja

Opravila.

Opis Člen ZDavP-2 Kdo Rok
Poročanje o aranžmaju 248c posrednik ali uporabnik V roku 30 dni od začetka izvajanja oz. priprave.
Avtomatična izmenjava med davčnimi organi 248c davčni organ V roku enega meseca po koncu četrtletja.
Periodično poročanje o tržnih aranžmajih (posodobitev seznama strank) 255p posrednik Vsake tri mesece po spremembi podatkov.
Letno poročanje/uporaba aranžmaja   uporabnik Rok bo določen s pravilnikom.
Enkratno poročanje o aranžmajih v prehodnem obdobju med 25. 6. 2018 in 30. 6. 2020 424 posrednik ali uporabnik Do 31. 8. 2020, za aranžmaje, ki so se začeli uporabljati med 25. 6. 2018 in 1. 7. 2020.
nazaj nadaljuj na strani

Opis

Direktiva Sveta (EU) 2018/822 (kratica: DAC6) dopolnjuje Direktivo 2011/16/EU glede obvezne avtomatične izmenjave informacij na področju obdavčenja v zvezi s čezmejnimi aranžmaji. Sprejeta je bila 25. maja 2018, v veljavo pa je stopila 25. 6. 2018. V slovensko zakonodajo je bila prenesena z novelo Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2L) v juniju 2019.

Sprejetje DAC6 je eden od številnih ukrepov, ki je bil v zadnjih letih uveden v EU za izboljšanje transparentnosti na davčnem področju z namenom preprečevanja izogibanja davkom. Omenjeni ukrepi sledijo istemu cilju, to je zaščita nacionalnih davčnih prihodkov pred agresivnimi davčnimi shemami oziroma aranžmaji, katerih glavni namen je prelivanje dobičkov v davčno ugodnejše jurisdikcije.

DAC6 nalaga obvezno poročanje o potencialno agresivnih čezmejnih aranžmajih davčnega načrtovanja, ki zadevajo več kot eno državo članico EU ali eno državo članico EU in tretjo državo ob tem pa je izpolnjena vsaj ena od prepoznavnih značilnosti, t. i. Hallmarks. Gre za kategorije, ki določajo posebne značilnosti, ki potencialno nakazujejo agresivno davčno načrtovanje. Informacije si bodo davčni organi med seboj izmenjali avtomatično.

Obveznost poročanja nosijo osebe, ki oblikujejo, tržijo in sodelujejo v tovrstnih aranžmajih (t.i. posredniki), v določenih primerih pa obveznost preide na uporabnike aranžmajev (davčne zavezance). Poročajo se informacije o identifikaciji posrednikov in zadevnih davčnih zavezancev, podrobnosti o prepoznavnih značilnostih, povzetek vsebine čezmejnega aranžmaja, datum in vrednost aranžmaja, podrobnosti o določbah nacionalnega prava, identifikacijo morebitnih drugih zadevnih oseb in jurisdikcij.

Rok za poročanje je 30 dni od dneva, ko je aranžma na voljo za izvajanje ali od dneva po tem, ko je posebej prilagojeni aranžma pripravljen na izvajanje ali od dneva, ko se izvede kakršnakoli aktivnost, ki kaže na namero o izvajanju aranžmaja.

Podrobnejši opisi

Zakonodaja

Zakonodaja Evropske Unije

Direktive

Slovenska zakonodaja

Zakoni