Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

Davek na motorna vozila (DMV)

 

Zadnje novice

Prikaži več novic: Vse
PREBIVALCI PODJETJA E-STORITVE MEDIJI
| Davek na motorna vozila (DMV)

Uvedba elektronske napovedi DMV na eDavkih za registrirane uporabnike

Obrazec DMV-N.

Glede na izredne razmere si želimo čimbolj »brezkontaktnega« poslovanja in hkrati olajšati davčnim zavezancem oddajanje napovedi za odmero davka na motorna vozila. Tako je na portalu eDavki omogočena oddaja te napovedi v elektronski obliki (obrazec DMV-N). Oddaja obrazca DMV-N je omogočena vsem registriranim uporabnikom eDavkov.

Davčnim zavezancem je tako kot za ostale obrazce na eDavkih na voljo kontekstna pomoč, kjer je za vsako polje navedeno, ali gre za obvezen podatek ali ne in kakšna vrsta podatka se zahteva. Pojasnjene so tudi ostale podrobnosti glede pripenjanja obveznih prilog, podpisa in oddaje obrazca.

Davčni organ pa si pridružuje pravico, da od davčnih zavezancev zahteva predložitev izvirnikov dokumentov, ki jih potrebuje za odmero davka.

nazaj nadaljuj na strani

Opis

Davek na motorna vozila (DMV) se plačuje za vozila, ki se dajo prvič v promet ali se prvič registrirajo na območju Republike Slovenije, in sicer za vozila iz določenih tarifnih oznak, kot so določena v carinski tarifi Evropske skupnosti. To se predvsem avtomobili in druga vozila za prevoz oseb, vključno z vozili za kombinirani prevoz ljudi in blaga (vozila tipa karavan, kombi,…) in motorna kolesa ter kolesa s pomožnim motorjem (moped,..).

Zavezanec za plačilo je proizvajalec oziroma oseba, ki pridobi motorno vozilo v drugi državi članici Evropske unije oziroma uvoznik motornih vozil.

Predvidene so tudi določene oprostitve, kot na primer za vozila, ki se pred prvo registracijo izvozijo ali dobavijo v drugo državo članico Evropske unije, za vozila, ki so nabavljena za prevoz družin s tremi otroki, od vozil za prevoz invalidov, za potrebe diplomatskih predstavništev, za starodobnike, za športna vozila itd.

DMV se plačuje od davčne osnove, ki je prodajna vrednost motornega vozila, ki ne vključuje davka na dodano vrednost (DDV) in tega davka.

Stopnja davka je odvisna od več dejavnikov glede na vrsto in lastnost vozila (vrsta vozila, pogon vozila, izpust CO2, izpust EURO,…) in je natančneje opredeljena v zakonu.

Na podlagi Zakona o uravnoteženju javnih financ – ZUJF se za določena vozila plačuje še dodatni davek na motorna vozila, ki je odvisen od prostornine motorja.

DMV se plačuje v državni proračun na prehodni davčni podračun - proračun države SI56011008881000030, referenca: SI19 DŠ-33006.

Podrobnejši opisi