Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

Davek na dobiček zaradi spremembe namembnosti zemljišč

Zadnje novice

Prikaži več novic: Vse
PREBIVALCI PODJETJA E-STORITVE MEDIJI
| Davek na dobiček zaradi spremembe namembnosti zemljišč

Ukinitev davka na dobiček zaradi spremembe namembnosti zemljišč

Zakonske določbe o odmeri davka prenehajo veljati z dnem 1. 4. 2020.

Kvadratni kos zemlje z zeleno travo. Na travi je simbolična hišica zgrajena iz denarja.

Foto / Photo: Bigstock

Določbe Zakona za uravnoteženje javnih financ –ZUJF (133.-140. člen), ki urejajo odmero davka na dobiček zaradi spremembe namembnosti zemljišč, se prenehajo uporabljati z dnem 1. 4. 2020, na podlagi prehodnih in končnih določb Zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin – ZMVN-1 (57. člen). Ukinitev davka na dobiček zaradi spremembe namembnosti zemljišč je bila predlagana, ker po prenehanju uporabe Zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin – ZMVN, ki ga je nadomestil ZMVN-1, ni več kategorije zemljišč za gradnjo stavb, zato zakonskih določb ZUJF glede davka na dobiček zaradi spremembe namembnosti zemljišč ne bo več mogoče izvajati.

nazaj nadaljuj na strani

Opis

Z davkom na dobiček zaradi spremembe namembnosti zemljišč se obdavči kapitalski dobiček od prodaje zemljišč, ki se ob odsvojitvi štejejo za zemljišča za gradnjo stavb. Zemljišča za gradnjo stavb za namene zakona za uravnoteženje javnih financ so zemljišča, ki so kot zemljišča za gradnjo stavb evidentirana v registru nepremičnin, v skladu s predpisi o množičnem vrednotenju nepremičnin, ali zemljišča, ki so stavbna zemljišča, za katera občina potrdi, da ustrezajo kriterijem za določitev zemljišč za gradnjo stavb.

Zakonske določbe o odmeri davka prenehajo veljati z dnem 1. 4. 2020.

Davčni zavezanec za davek na dobiček zaradi spremembe namembnosti zemljišč je prodajalec zemljišča (fizična in pravna oseba).

K vložitvi napovedi za odmero davka na dobiček zaradi spremembe namembnosti zemljišč so zavezani tisti zavezanci, ki so prodali zemljišče za gradnjo stavb in je v času njihovega lastništva prišlo do spremembe namembnosti zemljišča v zemljišče za gradnjo stavb s pogojem, da je od spremembe namembnosti do prodaje zemljišča minilo manj kot 10 let.