Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

Ribiški proizvodi

Zadnje novice

Prikaži več novic: Vse
PREBIVALCI PODJETJA E-STORITVE MEDIJI
| Ribiški proizvodi

Navodilo o izvajanju programa dokumentacije o ulovu modroplavutih tunov, št. 3/2019

Velja od 28. 5. 2019.

Z dnem uveljavitve tega navodila preneha veljati Navodilo o izvajanju programa dokumentacije o ulovu modroplavutih tunov, št. 8/2014.

3/2019: Navodilo o izvajanju programa dokumentacije o ulovu modroplavutih tunov

nazaj nadaljuj na strani

Opis

Nezakonit, neprijavljen in nereguliran ribolov (v nadaljevanju: nezakonit ribolov) je ena največjih groženj trajnostnemu izkoriščanju živih vodnih virov in ogroža sam temelj skupne ribiške politike. Predstavlja veliko nevarnost za morsko okolje, trajnost ribjega staleža in morsko biotsko raznovrstnost. S čezmernim in neodgovornim ribolovom ter prepovedanim lovnim orodjem povzroča okoljsko in socialno gospodarsko škodo. Izčrpava stalež rib in prihodnjo rast zalog, zmanjšuje velikost in kakovost ulova, prispeva k nižji donosnosti in na koncu izgubi delovnih mest, kar ne vpliva le na sektor ribištva in predelovalni sektor, temveč tudi na sorodne industrije. Nezakonit ribolov povzroča tudi nelojalno konkurenco med tistimi ribiči in operaterji, ki upoštevajo pravila, in tistimi, ki ne. 

EU igra ključno vlogo pri upravljanju ribištva tudi z nadzorom nad vnosom in iznosom ribiških proizvodov v EU in iz nje. Pri vnosu in iznosu ribiških proizvodov se v EU uporabljajo sistemi, ki omogočajo sledljivost trgovanja z ribiškimi proizvodi, ter ukrepi za ohranjanje in upravljanje nekaterih vrst. 

Ti sistemi so: Sistem potrdil o ulovu za ribiške proizvode, Statistično spremljanje trgovine z mečaricami in veleokimi tuni in Program dokumentacije o ulovu modroplavutih tunov.

Zakonodaja

Zakonodaja Evropske unije

Uredbe

Slovenska zakonodaja

Uredbe