Pasje in mačje krzno

Opis

Simbolična slika.
Bigstock

Uvoz v EU in izvoz iz EU pasjega in mačjega krzna ter izdelkov, ki vsebujejo takšno krzno, sta prepovedana. Prepoved velja tudi v primeru trgovanja znotraj EU.

Med blago, ki je lahko predmet nadzora oziroma prepovedi, spadajo npr. surove kože, krzno, usnjeni in krzneni izdelki, volna, dlaka, preproge, pleteni in kvačkani materiali, oblačila, obutev, pokrivala, posteljnina, igrače itd.

Pri sprostitvi uvoženega blaga v prost promet in pri izvozu blaga iz EU carinski organi nadzirajo, ali se prepoved upošteva. V primeru suma, da gre za nezakonito pošiljko, se ta lahko zadrži, vzorci blaga pa se pošljejo v analizo pristojnemu laboratoriju. Če se sum potrdi, se blago lahko odvzame in uniči.

Izjema od prepovedi velja za blago nekomercialne narave, ki ga uvažajo potniki v osebni prtljagi in je oproščeno plačila uvoznih dajatev. V posebnih primerih, npr. zaradi namena izobraževanja ali izdelave dermoplastičnih izdelkov, lahko izjemo od prepovedi odobri tudi Komisija.

Zakonodaja Evropske unije

Uredbe

  • Uredba (ES) št. 1523/2007 o prepovedi dajanja v promet ter uvoza v Skupnost ali izvoza iz Skupnosti krzna mačk in psov ter izdelkov, ki vsebujejo tako krzno

Slovenska zakonodaja

Uredbe

NI NOVIC
MENI
SKRIJ
NA VRH