Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

Orožje in strelivo

Življenjski in poslovni dogodki

PREBIVALCI
fizične osebe

 

Zadnje novice

  • V zadnjih 11 mesecih ni bila objavljena nobena novica.

Opis

Orožje se po Zakonu o orožju (v nadaljevanju: zakon) deli na kategorije A, B, C in D. Orožje je predmet, ki je izdelan ali prilagojen tako, da lahko pod pritiskom zraka, smodnikovih ali drugih plinov oz. drugega potisnega sredstva izstreljuje krogle, šibre ali druge izstrelke oz. razpršuje pline, tekočino ali drugo substanco.

Med orožje sodijo tudi drugi predmeti, ki so po svojem bistvu namenjeni temu, da z neposrednim učinkovanjem preprečijo ali zmanjšajo napad ali nevarnost oziroma so namenjeni lovu in športnemu streljanju.

Za orožje se štejejo tudi strelivo, deli streliva in deli orožja, če ni z zakonom drugače določeno. Strelivo s prebojnim učinkom je namenjeno vojaški uporabi: izstrelek je praviloma oplaščen in ima trdo prebojno jedro. Strelivo z eksplozivnim učinkom je namenjeno vojaški uporabi; izstrelek vsebuje polnitev, ki ob udarcu eksplodira. Strelivo z zažigalnim učinkom je namenjeno vojaški uporabi;  izstrelek vsebuje kemično zmes, ki se vname pri dotiku z zrakom ali ob udarcu. Strelivo z ekspanzijskim učinkom ima delno oplaščene krogle ali krogle z votlim vrhom.

Vojaško orožje in oprema (orožje, orožni sistemi, strelivo, vojaški eksplozivi, oprema) sta končni proizvod vojaškega značaja in namena, posebej oblikovana, razvita in proizvedena izključno za vojaško bojevanje. Splošno nista v uporabi za civilne namene ali pa se v isti obliki ne moreta uporabljati za civilne namene.

Uvoz, izvoz ali tranzit orožja, streliva in eksplozivov je mogoč na podlagi dovoljenj, ki jih izdaja Ministrstvo za notranje zadeve. Za vojaško orožje izdaja dovoljenja Ministrstvo za obrambo.