Nevarne kemikalije

Opis

Simbolična slika.
Bigstock

S kemikalijami se dandanes srečujemo na vsakem koraku, saj nas obkrožajo vsepovsod: na področju prehrane, tekstila, zdravil in vsakdanje uporabe. Ne le čistilna sredstva, barve in laki, marveč tudi s pomočjo kemikalij proizvedeno pohištvo, električni pripomočki in ne nazadnje obleka in obutev so naši vsakodnevni spremljevalci, povezani s kemikalijami. Kot nepogrešljiv sopotnik potreb sodobnega človeka kemijska industrija danes velja za eno od pomembnejših in perspektivnejših panog, saj ponuja mnogo izdelkov, ki so za zadovoljevanje človekovih potreb nenadomestljivi. Kot taka pa ima že od nekdaj veliko slabost – onesnaževanje okolja. Prav zaradi slednjega je temeljno vodilo veljavne zakonodaje, da morajo proizvajalci, uvozniki in prodajalci kemikalij zagotoviti, da uporaba kemikalij ne vpliva negativno na okolje in posledično na zdravje ljudi.

Carinski organi lahko nadzorujejo nevarne kemikalije v skladu z danimi pristojnostmi le pri njihovem izvozu. Za izvajanje nadzora je pomemben predvsem 19. člen uredbe 649/12, na podlagi katerega morajo izvozniki za odobritev izvoza nevarnih kemikalij, ki so predmet uredbe, v carinski deklaraciji navesti referenčno identifikacijsko številko. To številko izvozniki pridobijo pri Uradu RS za kemikalije, kot pristojnem organu za vložitev izvozne notifikacije.

Carinski organi preverijo veljavnost referenčne identifikacijske številke v podatkovni zbirki ePIC. Če je navedena številka aktivna, carinski organi odobrijo izvoz, v nasprotnem primeru pa ne. V primeru, da kombinacija identifikacijske številke in namembne/uvozne države ne obstaja, carinski organi ravno tako ne odobrijo izvoznega postopka

Zakonodaja Evropske unije

Uredbe

Slovenska zakonodaja

Uredbe

NI NOVIC
MENI
SKRIJ
NA VRH