Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

Eksplozivi in pirotehnični izdelki

Življenjski in poslovni dogodki

PREBIVALCI
fizične osebe

 

Zadnje novice

Prikaži več novic: Vse
  • PREBIVALCI PODJETJA E-STORITVE MEDIJI
    4. 3. 2020 12:51

    Uporaba dodatne oznake S021

    Glede na to, da se kemikalija Nitrobenzen, ki ima CAS št. 98-95-3, ne uvršča med eksplozive, je potrebno pri izpolnjevanju carinske deklaracije v…
PREBIVALCI PODJETJA E-STORITVE MEDIJI
| Eksplozivi in pirotehnični izdelki

Uporaba dodatne oznake S021

Glede na to, da se kemikalija Nitrobenzen, ki ima CAS št. 98-95-3, ne uvršča med eksplozive, je potrebno pri izpolnjevanju carinske deklaracije v podpolju polja 33 pri tarifni oznaki, kamor se zadevna kemikalija uvršča, uporabiti nacionalno dodatno oznako S021.

nazaj nadaljuj na strani

Opis

Eksplozivi so trdne ali tekoče eksplozivne snovi ali zmesi in eksplozivni predmeti, ki vsebujejo eno ali več eksplozivnih snovi, ki pri kemični reakciji sproščajo pline, katerih pritisk in hitrosti so takšni, da lahko uničijo okolico. Eksplozivi so tudi pirotehnične snovi ali zmesi, pri katerih nastajajo toplota, svetloba, zvok, plin, megla ali dim ali njihove kombinacije, ki so posledica neeksplozivnih, samodejnih in eksotermnih kemičnih reakcij.

Eksplozive za civilni trg delimo na gospodarska razstreliva, detonacijske in počasi goreče vžigalne vrvice ter detonacijske cevke, detonatorje in zakasnilce, smodnike in raketna goriva.

Pirotehnični izdelek je vsak izdelek, ki vsebuje eksplozivne snovi, pirotehnične snovi ali eksplozivno mešanico snovi, ki proizvajajo toploto, svetlobo, zvok, plin ali dim ali kombinacijo takih učinkov, ki so posledica eksotermnih kemičnih reakcij. Pirotehnični izdelki se uvrščajo med ognjemetne izdelke, pirotehnične izdelke za odrska prizorišča in druge pirotehnične izdelke. Pirotehnični izdelki ne smejo vsebovati vojaških ali gospodarskih razstreliv, razen črnega smodnika in bliskovnih zmesi.

V Sloveniji je prepovedana prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorij 2 in 3, katerih glavni učinek je pok.

Vse dodatne informacije o zakonodaji glede eksplozivov in pirotehničnih sredstev so na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve, informacije glede predhodnih sestavin za eksplozive pa so na voljo na spletni strani Urada RS za kemikalije.

Zakonodaja

Zakonodaja Evropske unije

Direktive

  • Direktiva 93/15/EGS o usklajevanju določb v zvezi z dajanjem eksplozivov za civilno uporabo v promet in njihovim nadzorom (UL L 121)
  • Direktiva 07/23/ES o dajanju pirotehničnih izdelkov v promet (UL L 54)

Slovenska zakonodaja

Zakoni

Pravilniki