Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

Registracija EORI

Življenjski in poslovni dogodki

PODJETJA
pravne osebe

Storitve in obrazci

E-STORITVE
pripomočki in programi

 

Zadnje novice

  • V zadnjih 11 mesecih ni bila objavljena nobena novica.

Opis

Sistem EORI (Economic Operators Registration and Identification System EN) je vzpostavljen za namene registriranja gospodarskih subjektov iz 9. člena Carinskega zakonika Unije.

Sistem EORI omogoča registracijo in identifikacijo oseb, vključenih v poslovanje na carinskem področju. Bistvo sistema je v tem, da je oseba z eno identifikacijsko številko (t. i. številko EORI) razpoznana v celotni Evropski uniji. Oseba uporabljala eno samo številko EORI za vse carinske operacije v EU.

Sistem EORI se je med razvojem na evropski ravni združil s sistemom za pooblaščene gospodarske subjekte (AEO) v celovit sistem EOS (Economic Operators System).

Gospodarskim subjektom, ki so ustanovljeni v Sloveniji in slovenskim fizičnim osebam ni potrebno vlagati nobenih zahtevkov za pridobitev EORI številke. Slovenija se je pri vpeljavi tega sistema odločila, da bo številka EORI enaka veljavni davčni številki s predpono SI.

Gospodarski subjekti iz tretjih držav (nečlanic EU) se lahko registrirajo pri pristojnem organu v kateri koli državi članici. V Sloveniji je ta organ Finančni urad Kranj, Sektor za carine, Oddelek za TARICeori.fu(at)gov.si ).

Podrobnejši opisi

Publikacije

  • The EORI System – Guidance document for the UCC transitional period EN

Zakonodaja

Carinski zakonik Unije z izvedbenimi in delegiranimi akti ter ostala carinska zakonodaja so dostopni na strani Carinski predpisi.