Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

Pooblaščeni gospodarski subjekt (AEO)

Življenjski in poslovni dogodki

PODJETJA
fizične osebe z dejavnostjo in pravne osebe

 

Zadnje novice

Prikaži več novic: Vse
PREBIVALCI PODJETJA E-STORITVE MEDIJI
| Pooblaščeni gospodarski subjekt (AEO)

Podelitev potrdila AEO družbi Codex d.o.o., Murska Sobota

Podelitev dovoljenja AEOC – carinske poenostavitve, na podlagi katerih je družba – imetnik dovoljenja upravičena do določenih poenostavitev v carinskih postopkih, je potekalo na Finančnem uradu Murska Sobota dne 7.11.2019. Dovoljenje je podelila direktorica urada mag. Viktorija Hudernik v prisotnosti direktorja družbe Codex d.o.o. Igorja Banfija in predstavnika družbe g. Janeza Sreša.

Imetnik dovoljenja se ukvarja z oskrbovanjem kupcev predvsem na trgu Evropske unije z ležaji in drugo pogonsko tehniko. Družba je razvila svojo blagovno znamko ležajev, ki zahteva neprestan nadzor nad kvaliteto izdelka in zadovoljstvom kupcev. Kar 80% svojega prodajnega programa uvozijo iz tretjih držav, največ iz Ljudske republike Kitajske in s pridobljenim statusom AEOC bo družba na področju carinskih poenostavitev lažje poslovala. Direktor družbe se je zahvalil za korektno sodelovanje in Finančnemu uradu ob tej priliki izročil pisno zahvalo.

nazaj nadaljuj na strani

Opis

Namen AEO programa Evropske unije je izboljšati varnost na zunanjih mejah Unije in hkrati pospešiti pretok blaga s poenostavljenimi postopki in uporabo informacijske tehnologije. Status AEO tako prinaša gospodarskim subjektom, ki izpolnjujejo pogoje in merila, ugodnosti v obliki olajšanja carinskih kontrol glede varstva in varnosti in/ali poenostavitev v skladu s carinskimi predpisi. Program AEO Evropske unije je del svetovne pobude, da se zagotovi varnost celotne dobavne verige.

Zahtevek za AEO obravnava Finančni urad Ljubljana, ki je v Sloveniji pristojen za izdajo potrdil AEO.

Za pridobitev dovoljenja AEO in nekaterih drugih carinskih dovoljenj je potrebno izpolniti pogoj praktičnega standarda usposobljenosti oziroma poklicne kvalifikacije, neposredno povezane z opravljanjem dejavnosti.

Podatki o imetnikih dovoljenja AEO in splošne informacije v zvezi z AEO so objavljene na spletni strani Evropske Komisije DG TAXUD. AEO Compact Model in AEO e-knjiga sta pripomočka, ki sta namenjena podjetjem in carinskim organom za lažje razumevanje ocene tveganja pri pretoku blaga in koncepta AEO na splošno.

Od 1. oktobra 2019 se za vnos elektronskih zahtevkov za pridobitev dovoljenja za status pooblaščenega gospodarskega subjekta (AEO) uporablja EU harmoniziran portal za gospodarske subjekte (t.i. GTP). V okviru splošnega portala GTP je na voljo poseben portal eAEO (t.i. STP). Namen posebnega portala eAEO je izboljšava in pospešitev izmenjave informacij v zvezi z zahtevki in dovoljenji AEO. Podrobna navodila za prijavo v portal so na voljo v dokumentu Navodila za prijavo v evropski sistem – portal za gospodarske subjekte (GTP).

Zakonodaja

Carinski zakonik Unije z izvedbenimi in delegiranimi akti ter ostala carinska zakonodaja so dostopni na strani Carinski predpisi.