Republika Slovenija

FinanÄŤna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK

Trgujem z virtualnimi valutami

Storitve in obrazci

PODJETJA
fiziÄŤne osebe z dejavnostjo

E-STORITVE
pripomoÄŤki in programi

 

Katere kripto valute poznamo?

Obstaja že več kot 1.000 različnih kripto valut, primeroma navajamo Bitcoin, Ethereum, Ripple, EOS, LieteCoin, Stellar , Iota, Tron, …, kriptografski žetoni (ang. ICO – initial coin offering), …

Dohodek doseĹľen s trgovanjem z virtualnimi valutami

Od dobička iz kapitala, ki ga fizična oseba dosega s prodajanjem virtualnih valut, vključno s kriptografskimi žetoni, če se ne štejejo za premičnine, kot so vrednostni papirji in deleži v gospodarskih družbah, zadrugah in drugih oblikah organiziranja in investicijski kuponi in za izvedeni finančni instrument, se dohodnine ne plača pod pogojem, da fizična oseba ne dosega tovrstnih dohodkov v zvezi z opravljanjem dejavnosti.

FiziÄŤna oseba, ki dosega dohodek trgovanja z virtualnimi valutami v okviru opravljanja dejavnosti, se davÄŤna osnova od dohodka iz dejavnosti ugotavlja na enega izmed naslednjih naÄŤinov:

  • z upoštevanjem dejanskih prihodkov in odhodkov ali
  • z upoštevanjem normiranih odhodkov.

VeÄŤ o obdavÄŤitvi dejavnosti je objavljeno v Brošuri o dohodku iz dejavnosti.

Fizična oseba, ki opravlja dejavnost, je tudi zavezanec za plačilo prispevkov za socialno varnost. Več o tem je pojasnjeno na spletni strani FURS v podrobnejšem opisu za primer samozaposlene osebe in osebe, ki opravlja dejavnost kot postranski poklic.

Ali ste vedeli?

V povezavi s primeri trgovanja z virtualnimi valutami izpostavljamo, da za opredelitev narave dohodka ni relevantna starost posameznika, saj se dohodek za namene obdavÄŤitve obravnava po vsebini in ne glede na starost posameznika, ki trguje z virtualnimi valutami.

VeÄŤ o tem

VeÄŤ o tem, kdaj se dohodki iz trgovanja z virtualnimi valutami obravnavajo kot dohodki iz dejavnosti, je pojasnjeno pod toÄŤko 2.2. pojasnila DavÄŤna obravnava poslovanja z virtualnimi valutami po ZDoh-2, ZDDPO-2, ZDDV-1 in ZDFS.