KAZALO STRANI ISKALNIK FIKSEN MENI A+  POVEČAVA Aa  PISAVA ABARVNA SHEMA ZNAKOVNI JEZIK IN ZVOK RSS YOUTUBE

eDavki - elektronsko davčno poslovanje

Storitve in obrazci

PREBIVALCI
fizične osebe

E-STORITVE
pripomočki in programi

 

Portal eDavki je spletni servis za elektronsko poslovanje s finančno upravo. Omogoča udobno, preprosto in varno oddajanje davčnih obrazcev ter prejemanje dokumentov, ki jih vroča finančna uprava (eVročanje). Uporaba portala je brezplačna. Za vstop v portal eDavki potrebujete uporabniški račun ali digitalno potrdilo.

Registracija v portal eDavki z uporabniškim računom

Kot posebnost je za fizične osebe zaradi poenostavitve omogočeno, da z uporabo uporabniškega imena in gesla, vlagajo tudi nekatere obrazce, napovedi, ugovore, obračune. Navedeno pomeni, da lahko portal eDavki uporabljajo tudi prek tablice ali mobilne naprave. Za registracijo potrebujejo zgolj svoje ime in priimek, elektronski naslov, davčno številko ter kot varnostni identifikator še številko informativnega izračuna dohodnine za preteklo leto.

Pomni

Z uporabniškim računom je možna oddaja le nekaterih dokumentov za fizične osebe.

Registracija v portal eDavki z digitalnim potrdilom

Za celovito uporabo (vlaganje dokumentov in vročanje) portala eDavki potrebujete računalnik s primerno opremo, dostop do interneta in ustrezno digitalno potrdilo. Postopek pridobitve kvalificiranega digitalnega potrdila si lahko ogledate na portalu eDavki. Izberete lahko eno izmed štirih kvalificiranih digitalnih potrdil (SIGEN-CA (brezplačno), POŠTA®CA, AC-NLB, HALCOM CA).

Pooblaščanje

Portal eDavki omogoča tudi enostaven prenos pooblastil za elektronsko davčno poslovanje v imenu zavezanca na druge osebe. Možnosti pooblaščanja je veliko in so podrobno opisana na portalu eDavki.

Ali ste vedeli?

Oddajanje obrazca VDČ je v zadnjih letih poraslo iz 19.504 oddanih VDČ v letu 2016, na 22.022 VDČ v letu 2017. V letu 2018 pa je obrazec VDČ oddalo že kar 40.196 zavezancev, od tega 13.596 zavezancev z uporabo uporabniškega imena in gesla. Porast v letu 2018 napram letu 2016 je tako kar 206%.

Več o tem

eDavki

eVročanje

Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%