KAZALO STRANI ISKALNIK FIKSEN MENI A+  POVEČAVA Aa  PISAVA ABARVNA SHEMA ZNAKOVNI JEZIK IN ZVOK RSS YOUTUBE

Medijsko središče

 
PREBIVALCI PODJETJA E-STORITVE MEDIJI
| Medijsko središče

3. marec - svetovni dan prosto živečih živalskih in rastlinskih vrst

Finančna uprava je v letu 2017 v štirinajstih primerih skupaj zasegla 114 primerkov zavarovanih rastlinskih oziroma živalskih vrst.

Letošnji Svetovni dan prosto živečih živalskih in rastlinskih vrst, ki ga obeležujemo 3. marca, je posvečen velikim mačkam, plenilcem, ki so med najbolj ogroženimi prosto živečimi vrstami. Gre za leve, tigre, leoparde, geparde, jaguarje, ki so med najbolj priljubljenimi, veličastnimi in skrivnostnimi živalmi, a je hkrati njihovo preživetje v naravi močno ogroženo tudi zaradi krivolova in nezakonite trgovine. Tako se je npr. populacija tigra v zadnjih sto letih zmanjšala za 95 %, populacije afriških levov pa za 40 % v samo 20 letih. V Sloveniji imamo dve vrsti prosto živečih mačk, risa in divjo mačko. Ris je bil pri nas iztrebljen ter ponovno naseljen v 70. letih prejšnjega stoletja.

FURS-ova vloga pri omejevnju nezakonite trgovine z ogroženimi živalmi

V boju proti nezakoniti trgovini s prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami ima pomembno vlogo tudi Finančna uprava RS, ki opravlja nadzor nad vnosom in iznosom osebkov živalskih in rastlinskih vrst, zavarovanih s konvencijo CITES. Konvencija o mednarodni trgovini z ogroženimi prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (konvencija CITES) s svojim delovanjem vsem vrstam velikih mačk daje mednarodno pravno zaščito ter prispeva ukrepe za boj proti nezakoniti trgovini in pretiranemu izkoriščanju naravnih virov nasploh. 

V letu 2017 so uslužbenci Finančne uprave RS v štirinajstih primerih skupaj zasegli 114 osebkov zavarovanih vrst ter poleg tega še 60 kosov kapsul za hujšanje z vsebnostjo zavarovanih rastlin. Od tega so uslužbenci mobilnih enot Finančne uprave RS obravnavali štiri primere, v katerih so zasegli 2.486 gramov kaviarja in več delov lovske trofeje volka, ki so jih odkrili pri pregledu osebnega avtomobila registrskih oznak BiH, med osebno prtljago potnika, namenjenega na Nizozemsko. Blago je bilo zaseženo, zoper kršitelja pa uveden postopek o prekršku.

Konvencija CITES

Generalna skupščina Združenih narodov (ZN) je konec leta 2013 razglasila 3. marec za Svetovni dan prosto živečih živalskih in rastlinskih vrst (World Wildlife Day). Na ta dan je bila leta 1973 v Washingtonu sprejeta Konvencije o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (Konvencija CITES).

V skladu s konvencijo CITES, ki je pričela veljati 1975, je mednarodno trgovanje z vrstami, navedenimi v dodatkih konvencije, dovoljeno le, če poteka v obsegu, ki ne škoduje preživetju vrste v naravi. Konvencija ureja mednarodno trgovino z živalskimi in rastlinskimi vrstami, to je uvoz, izvoz in ponovni izvoz na osnovi dovoljenj in potrdil, ki se izdajo, če so izpolnjeni predpisani pogoji. S konvencijo, h kateri je pristopilo že 183 držav, se zagotavljajo različni režimi varstva za več kot 35.000 vrst živali in rastlin, ne glede na to, ali gre za žive osebke, njihove dele ali izdelke iz njih. 

V EU se konvencija CITES izvaja skupaj z uredbami EU o trgovini s prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (osnovna uredba, izvedbena uredba, uredba o dovoljenjih, uredba o začasni ustavitvi vnosa). Čeprav se uredbe EU o trgovini s prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami neposredno uporabljajo v vseh državah članicah EU, mora potrebne izvršilne določbe dopolnjevati nacionalna zakonodaja, države članice pa morajo zagotoviti, da se kršitve predpisov tudi ustrezno kaznujejo. 

V Sloveniji je za izdajanje dokumentov, ki so potrebni za uvoz, izvoz in tranzit ogroženih živalskih in rastlinskih vrst, pristojna Agencija RS za okolje. 

Finančna uprava RS je pristojna za preverjanje ali pošiljke z osebki zaščitenih rastlinskih in živalskih vrst ob vnosu v EU, pri izvozu, ponovnem izvozu iz EU ali tranzitu spremljajo ustrezna dovoljenja. 

nazaj
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%