Nadzor mobilnih oddelkov > Novice

PREBIVALCI PODJETJA E-STORITVE MEDIJI
| Nadzor mobilnih oddelkov

Uslužbenci FURS pri tihotapcu odkril 19 pušk, 2 pištoli, 37 nabojnikov in 689 nabojev

Znane so podrobnosti kriminalistične preiskave, ki je stekla po tem, ko so uslužbenci Finančne uprave RS pri vozniku iz Bosne in Hercegovine v avtomobilu odkrili zajetno količino orožja.

Na Mejnem prehodu za mednarodni cestni promet Obrežje so predstavniki Finančne uprave RS in Policije na današnji novinarski konferenci podrobneje predstavili okoliščine najdbe večje količine orožja na mejnem prehodu in kriminalistično preiskavo.

Mag. Milan Kelher, direktor Finančnega urada Novo mesto je pojasnil, da je na mejni prehod Obrežje, na vstop v Slovenijo, 19. 12. dopoldne pripeljal voznik osebnega avtomobila iz Bosne in Hercegovine. Delavci mobilnega oddelka Finančnega urada Novo mesto so opravili pregled osebnega avtomobila in pri odstranitvi tapete na dnu vozila odkrili prirejen prostor, namenjen tihotapljenju blaga. V prirejenem prostoru so opazili orožje in dele orožja in o tem takoj obvestili policiste Postaje mejne policije Obrežje.

Franci Božičnik, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto, je predstavil aktivnosti policistov in kriminalistično preiskavo. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja so policisti 21-letnemu državljanu Bosne in Hercegovine, skladno z določili Zakona o kazenskem postopku odvzeli prostost in ga pridržali. Na kraj je bila napotena ogledna skupina Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto, o najdbi pa sta bili obveščeni preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Krškem in državna tožilka Okrožnega državnega tožilstva v Krškem. Na podlagi pobude kriminalistov je bila na Okrožnem sodišču v Krškem pridobljena odredba za preiskavo osebnega avtomobila. Kriminalisti so v prirejenem prostoru našli in zasegli dve predelani  pištoli, 18 avtomatskih pušk, lovsko puško, 37 nabojnikov za avtomatsko puško in 689 nabojev različnih kalibrov. Zasegli so tudi osebni avtomobil, dokumente vozila in dva mobilna telefona. Ob preliminarnem pregledu zaseženega orožja je bilo ugotovljeno, da gre za orožje, ki ga po Zakonu o orožju uvrščamo v kategorijo A in spada med prepovedano orožje. Na podlagi ugotovitev in zbranih obvestil so kriminalisti za sodelovanje zaprosili varnostne organe Bosne in Hercegovine, ki so izvedli hišni preiskavi na območju Bosne in Hercegovine. 21-letnega osumljenca so kriminalisti privedli k preiskovalnemu sodniku s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva po 307/1 členu KZ-1B. Preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča v Krškem je za osumljenca odredil pripor.

Robi Ribič, višji kriminalistični inšpektor iz Uprave kriminalistične policije GPU je dejal, da zadnji primeri odkritega orožja v Republiki Sloveniji, državah EU in na področju Zahodnega Balkana ter drugih operativnih ugotovitev v sklopu mednarodnega sodelovanja UKP GPU potrjujejo, da zahodno balkanska pot ostaja primarna tihotapska pot.

Največkrat tihotapljeno orožje so pištole, revolverji kalibra 7.65 mm, 7.65 in 9. mm, avtomatske vojaške puške tipa Crvena Zastava, ročne bombe M75, M52, nekaj manj pa druga eksplozivna sredstva kot so vojaške mine, improvizirane eksplozivne naprave, raketometalci, trombloni. Orožje se za potrebe organiziranih kriminalnih združb v EU tihotapi iz držav zahodnega Balkana, največkrat v Francijo, Švedsko, Dansko, Nemčijo, Nizozemsko, nekaj manj v druge države članice EU. Orožje največkrat  izvira iz območja zahodnega Balkana. Naročniki orožja so največji meri kriminalne združbe v EU, prav tako pa zaznavamo tihotapstvo s strani posameznikov, ki ob vračanju v državo kjer začasno delajo, po naročilu ali brez tihotapijo praviloma po en do dva kosa orožja. Slovenska policija je zelo aktivna v vseh projektih Interpola in Europola v zvezi z bojem proti ilegalni trgovini z orožjem, predvsem kadar gre za ilegalno trgovino z orožjem, ki izvira iz Zahodnega Balkana.

nazaj