Inšpekcijski nadzor > Novice

PREBIVALCI PODJETJA E-STORITVE MEDIJI
| Inšpekcijski nadzor

FURS je izvedel nadzor v lokalu v času tekme

Neizdajanje računov in zaposlitev delavcev na črno

Na FURS smo pred nekaj meseci prejeli informacije, da se v enem izmed gostinskih lokalov, znanem po zbiranju navijačev, v času tekem ne izdajajo računi, da zaposlujejo na črno ter prodajajo cigarete brez znamkic in ponaredke alkoholnih pijač. 

Odločili smo se, da informacije o morebitnih kršitvah preverimo v samem lokalu in to med eno izmed tekem. Da bi bil nadzor kar najbolj uspešen in učinkovit smo se pri izvajanju pooblastila po 16. členu Zakona o finančni upravi (ZFU) odločili za prikrito obliko nadzora. Zaradi izredno visokega varnostnega tveganja je pri nadzoru sodelovala Policija.

Dva uslužbenca FURS sta ob 18.00 uri vstopila v lokal, vendar se nista identificirala, ker bi sicer lahko ogrozila namen nadzora v lokalu. S posebno mobilno aplikacijo za nadzor davčnih blagajn na svojem mobilnem telefonu sta 45 minut prikrito spremljala promet ter izdajanje in potrjevanje računov v lokalu. Pozorna sta bila tudi na to, kdo od natakarjev je izdajal račune in preko aplikacije preverjala, ali so zaposleni na črno. Da se uslužbenca ne bi razkrila, sta po 45 minutah zapustila lokal, nadomestila pa sta ju druga dva uslužbenca FURS, ki sta v lokalu na isti način spremljala dogajanje. 

Ostale uradne osebe FURS so v bližini spremljale dogajanja na stojnicah (za kar smo prav tako prejeli informacijo, da se prodaja pijača na črno) in tudi izvajale prikrite nakupe po 40. čl. ZFU.

V gostinskem lokalu se je v tem času nadzora nahajalo okoli 50 gostov, pred lokalom na pločniku in na cestišču pa med 150-200 ljudi. Z uporabo mobilne aplikacije nadzora blagajn in z opazovanjem je bilo ugotovljeno, da se za prodano pijačo in hitro prehrano v celoti niso izdajali računi, izdanih je bilo le nekaj računov naključnim gostom. Uradne osebe so tudi opravile prikriti nakup v skladu s 40. členom ZFU in za naročeno hrano in pijačo niso prejele računa. 

Ob 20.45 so uradne osebe FURS skupaj s Policijo vstopile v lokal, se predstavile in začele z nadzorom blagajniškega poslovanja, dela in zaposlovanja na črno ter pregled cigaret in alkoholnih pijač. Uradne osebe so zavezanko seznanile o prikritem nadzoru, ki se je v tem lokalu izvajal pred tem, in o ugotovitvah. Uradnim osebam namreč pri prikritih nakupih niso bili izdani računi. Zavezanki je bil za prekršek neizdajanja računov na kraju samem izdan plačilni nalog. Ugotovljeno je bilo tudi, da so bile tri osebe zaposlene na črno. Kršitev z vidika trošarinskih predpisov ni bilo ugotovljenih. Izveden je bil tudi nadzor blagajniškega poslovanja, med prešteto gotovino in zaključkom blagajne ni bilo ugotovljenih razlik. Uradne osebe so izvedle še pregled poslovnih prostorov in našle gotovino v znesku 3.500 EUR, kar je dodaten dokaz neizdajanja računov.

Ne glede na visoko rizičnost v času nadzora ni bilo nobenih izgredov ali žaljivk uradnih oseb s strani navijačev, ki so v lokalu preko TV ekrana spremljali tekmo.

Nadzor je bil zaključen ob 22. uri. 

nazaj