e-Vročanje

Novice

Opis

S 1. januarjem 2016 je Zakon o davčnem postopku uvedel nov, sodobnejši način vročanja dokumentov davčnim zavezancem. Vročanje se izvaja preko informacijskega sistema Finančne uprave portala eDavki, ki se sedaj glede komuniciranja med zavezanci in Finančno upravo uporablja v obe smeri – za vlaganje davčnih obračunov ter drugih vlog zavezancev in za vročanje dokumentov.

Elektronsko vročanje je obvezno za pravne osebe, samostojne podjetnike posameznike in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost. Druge fizične osebe pa se lahko prostovoljno prijavijo v sistem eVročanja tako, da prek portala eDavki oddajo obrazec  eVročanje-POS    (Obrazec Prijava/Sprememba/Odjava).  

Za uporabo zaprtega dela portala eDavki, preko katerega se izvaja eVročanje, zavezanci potrebujejo primerno  programsko in strojno opremo   . Dodatno opozarjamo, da vsi poslovni subjekti so obvezno del sistema eVročanja in iz njega ne morejo izstopiti. To pomeni, da jim davčni organ vroča dokumente zgolj prek portala eDavki, razen tistih dokumentov, ki niso še prilagojeni na sistem eVročanja. Seznam dokumentov je objavljen  na spletni strani finančne uprave. Zato priporočamo, da poslovni subjekti preverite ali imate urejen dostop do portala eDavki in da prek obrazca eVročanje-POS čim prej sporočite elektronski naslov za prejemanje informativnih sporočil o dokumentih, ki se vam eVročajo v portal eDavki. V nasprotnem primeru prevzame nase odgovornost, da boste redno vstopali v portal eDavki in pregledovali prejete dokumente. 

Ko Finančna uprava pripravi dokument za vročanje, ga naloži v zavezančev portal v eDavkih, hkrati se mu v eDavke posreduje tudi informativno sporočilo o elektronsko odloženem dokumentu. Če zavezanec posreduje elektronski naslov (npr. gmail, hotmail, itd), se informacija o odloženem dokumentu posreduje tudi na ta naslov. Zavezanec lahko prijavi večje število elektronskih naslovov, na katera želi prejemati obvestila.

Pri osebnem elektronskem vročanju, bo zavezanec elektronsko podpisal vročilnico, šele potem bo lahko prevzel dokument. Če v roku 15 dni od vložitve dokumenta zavezanec dokumenta ne prevzame, se šteje za vročen z dnem preteka tega roka.

Dokumenti se lahko vročajo tudi preko pooblaščencev za vročanje, ki jih morajo zavezanci pooblastiti z obrazcem Vročanje-PE, katerega vložijo ali preko portala  eDavkov    ali v papirni obliki na pristojni finančni urad.

Podrobnejši opisi

Video vsebine

Zakonodaja

Slovenska zakonodaja

Zakoni