Republika Slovenija

Finan─Źna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK

Okoljske dajatve

PREBIVALCI PODJETJA E-STORITVE MEDIJI
| Okoljske dajatve

Obra─Źunavanje okoljske dajatve za onesna┼żevanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida

Dne 1. 8. 2018 je stopila v veljavo Uredba o okoljski dajatvi za onesna┼żevanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida (Uradni list RS, ┼ít. 48/18), ki prina┼ía novosti glede na prej veljavno uredbo.

Poleg ostalih sprememb sta spremenjena tudi obrazca za mese─Źni obra─Źun okoljske dajatve za CO2 in pregled prometa. Ker dopolnitve v informacijskem sistemu E-TROD do roka za predlo┼żitev obra─Źunov okoljske dajatve ne bodo izvedene, obve┼í─Źamo zavezance za pla─Źilo okoljske dajatve za onesna┼żevanje zraka z emisijo CO2, da morajo obra─Źune (tudi preglede prometa) do dopolnitve informacijskega sistema E-TROD predlo┼żiti na novih obrazcih pristojnemu finan─Źnemu uradu v pisni obliki.

Novi obrazci so objavljeni na naši spletni strani.

nazaj nadaljuj na strani

Opis

Finan─Źna uprava Republike Slovenije je pristojna za nadzor nad izvajanjem osmih uredb o okoljskih dajatvah, ki jih je Vlada Republike Slovenije sprejela na podlagi 112. in 113. ─Źlena Zakona o varstvu okolja. Okoljske dajatve so nacionalne dajatve (na ravni EU niso harmonizirane). Zavezanci oziroma pla─Źniki okoljskih dajatev so osebe s sede┼żem v Republiki Sloveniji.

Posamezna uredba dolo─Źa obveznost pla─Źevanja okoljske dajatve, blago, za katerega se pla─Źuje okoljska dajatev, zavezance za okoljsko dajatev ter njene pla─Źnike, osnovo za obra─Źunavanje okoljske dajatve, njeno vi┼íino in na─Źin njenega obra─Źunavanja, odmere ter pla─Źevanja.

Glavne obveznosti zavezancev oziroma pla─Źnikov okoljskih dajatev so:

 • prijava dejavnosti,
 • vodenje evidenc po trenutku nastanka obveznosti za obra─Źun,
 • predlo┼żitev obra─Źunov krajevno pristojnim finan─Źnim uradom,
 • pla─Źilo okoljske dajatve.

Trenutno se v Republiki Sloveniji pla─Źujejo okoljske dajatve za onesna┼żevanje:

 • zraka z emisijo ogljikovega dioksida;
 • okolja zaradi uporabe mazalnih olj in teko─Źin;
 • okolja zaradi nastajanja odpadne embala┼że;
 • okolja zaradi nastajanja odpadne elektri─Źne in elektronske opreme;
 • okolja zaradi nastajanja izrabljenih gum;
 • okolja zaradi uporabe hlapnih organskih spojin;
 • okolja zaradi odvajanja odpadnih voda;
 • okolja zaradi odlaganja odpadkov.

Pristojni finan─Źni urad za prijavo dejavnosti, predlo┼żitev obra─Źunov in zahtevkov za vra─Źilo okoljskih dajatev za onesna┼żevanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida, zaradi odvajanja odpadnih voda in zaradi odlaganja odpadkov se dolo─Źi glede na ob─Źino sede┼ża pla─Źnika okoljske dajatve. Pristojnost finan─Źnih uradov je dolo─Źena v Uredbi o dolo─Źitvi finan─Źnih uradov v Republiki Sloveniji.

Pristojni finan─Źni uradi glede na ob─Źino sede┼ża zavezanca za onesna┼żevanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida, zaradi odvajanja odpadnih voda in zaradi odlaganja odpadkov

Pristojni finan─Źni urad za prijavo dejavnosti, predlo┼żitev obra─Źunov in zahtevkov za vra─Źilo okoljske dajatve zaradi uporabe mazalnih olj in teko─Źin, hlapnih organskih spojin, zaradi nastajanja izrabljenih motornih vozil, odpadne embala┼że, odpadne elektri─Źne in elektronske opreme in izrabljenih gum je Finan─Źni urad Kranj, Oddelek za tro┼íarine in okoljske dajatve Jesenice.