Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

Mednarodno obdavčenje

 
PREBIVALCI PODJETJA E-STORITVE MEDIJI
| Mednarodno obdavčenje

Nov seznam veljavnih mednarodnih pogodb o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka in premoženja, ki se uporabljajo od 1. januarja 2019 dalje

Začetek veljavnosti multilateralnega instrumenta – MLI.

V rubriki Zakonodaja je objavljen nov seznam veljavnih mednarodnih pogodb o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka in premoženja, ki se uporabljajo od 1. januarja 2019 dalje. Dopolnjen je s povezavo na združena besedila veljavnih mednarodnih pogodb in multilateralnega instrumenta MLI.  

Multilateralni instrument MLI oz. Večstranska konvencija o izvajanju z mednarodnimi davčnimi sporazumi povezanih ukrepov za preprečevanje zmanjševanja davčne osnove in preusmerjanja dobička (Uradni list RS, št. 12/18 – MP, št. 2/18) je eden od rezultatov projekta OECD za reševanje problematike BEPS (angl. Base Erosion and Profit Shifting), tj. strategij davčnega načrtovanja, ki izkoriščajo vrzeli in neskladja v davčnih pravilih za umetno preusmerjanje dobičkov na lokacije z nizko ali ničelno obdavčitvijo, kjer je malo ali sploh ni nobene gospodarske aktivnosti, in imajo za posledico manjše ali ničelno plačilo skupnega korporacijskega davka. Z MLI se lahko prilagodijo oziroma preoblikujejo veljavne konvencije o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka – KIDO.

Republika Slovenija je MLI podpisala 7. junija 2017. Na svoj seznam z MLI zajetih davčnih sporazumov je vključila mednarodne pogodbe o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka in premoženja (KIDO), ki jih je sklenila s 57 drugimi jurisdikcijami. MLI je za Slovenijo začel veljati 1. julija 2018, začetek uporabe določb MLI v zvezi s posamezno KIDO v Sloveniji, pa je naveden v posameznem združenem besedilu, ki ga je pripravilo Ministrstvo za finance RS zaradi večje jasnosti in lažjega razumevanja učinkov določb MLI. Seznam združenih besedil je objavljen na spletni strani Ministrstva za finance RS.  

nazaj