Republika Slovenija

Finan─Źna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK

Letna odmera dohodnine

PREBIVALCI PODJETJA E-STORITVE MEDIJI
| Letna odmera dohodnine

Zahteve za namenitev dela dohodnine za donacije ni treba vlagati vsako leto

Enkrat ┼że vlo┼żena zahteva velja za nedolo─Źen ─Źas. To pomeni, da je ni treba vlagati vsako leto.

Na Finan─Źni upravi RS opa┼żamo, da nekateri zavezanci vlagajo "Zahtevo za namenitev dela dohodnine za donacije" za istega upravi─Źenca, kateremu so del dohodnine za donacije namenili ┼że v preteklosti. Glede tega sporo─Źamo, da to ni potrebno. Enkrat ┼że vlo┼żena zahteva velja za nedolo─Źen ─Źas. Zahtevo vlo┼żite le v primeru, ─Źe ┼żelite svojo odlo─Źitev spremeniti in donacijo nameniti komu drugemu, kot ste jo doslej. V tem primeru morate vlo┼żiti novo zahtevo, ki bo razveljavila staro. Dav─Źni organ bo torej upo┼íteval zadnjo veljavno zahtevo, s katero bo razpolagal na dan 31. decembra leta, za katero se odmerja dohodnina.

Zahtevo pa seveda vlo┼żi tudi zavezanec, ki se doslej ┼íe ni odlo─Źil za tak┼íen na─Źin doniranja.

Donacijo lahko namenite enemu ali najve─Ź petim organizacijam. Te so objavljene na posebnem seznamu, ki je objavljen na spletni strani FURS. ─îe se donacija nameni enemu upravi─Źencu, se mu lahko dodeli najve─Ź 0,5 % od odmerjene dohodnine, ─Źe pa se razdeli med 5 upravi─Źencev, pa vsakemu pripada 0,1%.

Vi┼íina donacije je odvisna od vi┼íine odmerjene dohodnine. Donacija ne vpliva na vi┼íino vra─Źila ali dopla─Źila dohodnine zavezanca. Na primer: tisti, ki se odlo─Źi za tak┼íen na─Źin doniranja, ne bo v ni─Źemer finan─Źno prikraj┼ían. ─îe se za donacijo ne odlo─Źi, gre 0,5 % od odmerjene dohodnine (skupaj z ostalimi 99,5 %) v prora─Źun RS.

Za donacijo se je doslej odlo─Źil vsak tretji zavezanec za dohodnino. Skupaj se na leto tako donira okoli 4,5 milijonov evrov.

Na seznamu je objavljenih ve─Ź kot 5.000 upravi─Źencev za namenitev dela dohodnine za donacije, med katerimi so npr. humanitarne organizacije, zdravstvene, kulturne, ┼íportne, religiozne, organizacije s podro─Źja za┼í─Źite in re┼íevanje ter tudi sindikati in politi─Źne stranke.

─îe se ┼żeli organizacija (ki ┼íe ni uvr┼í─Źena na seznam) uvrstiti na seznam upravi─Źencev za namenitev dela dohodnine za donacije, se mora obrniti na svoje pristojno resorno ministrstvo. To je ministrstvo, ki vsebinsko pokriva podro─Źje njenega delovanja.

Seznam upravi─Źencev do donacij za leto 2018  dopolnitev seznama z dne 9. 11. 2018 (str. 11067) 

nazaj nadaljuj na strani

Opis

Dohodnina je davek od dohodkov fizi─Źnih oseb. Obdav─Źeni so vsi dohodki, razen tisti, ki se ne ┼ítejejo za dohodke po Zakonu o dohodnini (dedi┼í─Źine, dobitki od iger na sre─Źo ÔÇŽ) in tisti, ki so po navedem zakonu opro┼í─Źeni pla─Źila dohodnine (otro┼íki dodatek, dodatek za veliko dru┼żino, dolo─Źene pomo─Źi in subvencije ÔÇŽ). Rezident RS je zavezan za pla─Źilo dohodnine od svetovnega dohodka; to je od dohodka z virom v in izven Slovenije. Nerezident RS je zavezan za pla─Źilo dohodnine od dohodka z virom v Sloveniji. Kdaj se ┼íteje, da ima dohodek vir v Sloveniji je opredeljeno v Zakonu o dohodnini.

Dohodnino pla─Źujemo:

 • na podlagi letne odmere, ki od leta 2008 (za odmero 2007) poteka na podlagi informativnih izra─Źunov dohodnine (IID), ki jih zavezanci prejmejo na dom ÔÇô med letom se pla─Źuje akontacija dohodnine. Tako se obdav─Źujejo:
  • dohodek iz zaposlitve,
  • dohodek iz dejavnosti (─Źe se dav─Źna osnova ugotavlja na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov),
  • dohodek iz osnovne kmetijske in gozdarske dejavnosti,
  • dohodek iz prenosa premo┼żenjske pravice,
  • drugi dohodki;
 • cedularno ÔÇô pla─Źani davek je dokon─Źen in se dohodki ne v┼ítevajo v letno dav─Źno osnovo. Tako se obdav─Źujejo:
  • dohodek iz dejavnosti (─Źe se dav─Źna osnova ugotavlja z upo┼ítevanjem normiranih odhodkov),
  • dohodek iz kapitala (obresti, dividende, dobi─Źek iz kapitala),
  • dohodek iz oddajanja premo┼żenja v najem.

Dohodnino na letni ravni ugotovi dav─Źni organ z odlo─Źbo. V letno dav─Źno osnovo se v┼ítevajo dohodki, od katerih je bila med letom pla─Źana akontacija dohodnine, pri ─Źemer se ta akontacija od┼íteje od odmerjene dohodnine na letni ravni.

Dav─Źni organ na podlagi podatkov, s katerimi razpolaga, zavezancem za dohodnino sestavi in odpremi informativni izra─Źun dohodnine (IID), ki se pod dolo─Źenimi pogoji ┼íteje za odlo─Źbo o odmeri dohodnine.

─îe zavezancu informativni izra─Źun za dohodnino ni bil vro─Źen, mora vlo┼żiti napoved za odmero dohodnine.