Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

e-Carina

Življenjski in poslovni dogodki

PREBIVALCI
fizične osebe

PODJETJA
fizične osebe z dejavnostjo in pravne osebe

Storitve in obrazci

PREBIVALCI
fizične osebe

PODJETJA
fizične osebe z dejavnostjo in pravne osebe

E-STORITVE
pripomočki in programi

 
PREBIVALCI PODJETJA E-STORITVE MEDIJI
| e-Carina

Dopolnitev SIAIS – obvestilo o možnosti testiranja

Dopolnjen je bil uvozni deklaracijski sistem (SIAIS), razvijalci programske opreme imajo možnost testiranja. Objavljen je bil tudi nov katalog sporočil SIAIS, ver. 1.4 in XSD/XML-sheme.

Obveščamo vas, da je bila izvedena dopolnitev uvoznega deklaracijskega sistema (SIAIS) in da je dopolnitve možno testirati v testnem okolju. Vsebina dopolnitev SIAIS je bila predhodno že predstavljena na zadnjem sestanku z razvijalci programske opreme, ki je bil na GFU dne 5. 6. 2018. Za testiranje se lahko prijavite na elektronski naslov: sd.fu(at)gov.si. Testiranje se bo izvajalo po pripravljenih scenarijih, ki vam jih bomo dostavili po prijavi na testiranje. 

 1. Avtomatizacija postopkov v zvezi s poenostavljeno deklaracijo tipa B (166/1 člen CZU)

  Po novem bo deklarantom omogočeno pošiljanje poenostavljene deklaracije tipa B, v kateri bodo sami vpisali rok za vložitev dopolnilne deklaracije tipa X in ustrezno šifro ter znesek morebitnega carinskega dolga (MCD). V odobrenem roku bodo sami vložili dopolnilno deklaracijo tipa X in tudi sami razbremenili MCD tako, da bodo v ustrezno polje vpisali datum razbremenitve MCD. V polje 44 EUL dopolnilne deklaracije bo potrebno vpisati datum prepustitve poenostavljene deklaracije s šifro 3I020. Če bo v poenostavljeni deklaraciji vpisan en ali več MCD-jev, bodo morale biti iste šifre in zneski MCD-jev  skupaj z datumom razbremenitve vpisani tudi v dopolnilni deklaraciji. To pomeni, da deklarant v dopolnilni deklaraciji ne bo smel zbrisati nobenega MCD-ja, ne glede na to, ali je bil vpisan s strani deklaranta ali inšpektorja. Deklarant bo tako za poenostavljeno kot tudi dopolnilno deklaracijo prejel sporočilo o prepustitvi (IE429).
   
 2. Sporočilo o prepustitvi (IE429)

  Deklarant bo v sporočilu o prepustitvi (IE429) prejel tudi podatek o datumu zapadlosti plačila, razen v primeru dopolnilne deklaracije tipa X, če bo znesek uvoznih dajatev enak ali manjši kot v poenostavljeni deklaraciji tipa B.

  Na spletni strani FURS bo objavljena nova verzija kataloga sporočil in nova verzija XML/XSD shem za sporočilo IE429.

  Posodobitev bo predvidoma dana v uporabo v sredini meseca oktobra 2018.
nazaj