e-Carina > Novice

PREBIVALCI PODJETJA E-STORITVE MEDIJI
| e-Carina

Konferenca o e-trgovini: Slovenski sistem obravnave e-pošiljk je zgleden v EU

15. februar 2017 – Slovenski sistem obravnave pošiljk v okviru spletnega nakupovanja je v Evropi prepoznan kot primer dobre prakse. Svoje delo na tem področju evropskim kolegom na konferenci v Ljubljani danes in jutri predstavljata Finančna uprava Republike Slovenije in Pošta Slovenije.

Nekdanja Carinska uprava Republike Slovenije (danes Finančna uprava Republike Slovenije - FURS) in Pošta Slovenije sta zaradi porasta e-trgovine že z letom 2014 začeli s popolnoma prenovljenim načinom dela. V teh dneh svoje rešitve predstavljata na mednarodni konferenci z naslovom »E-trgovina Sodelovanje med carino in pošto – Slovenska metoda«. Na konferenci, ki 15. in 16. 2. 2017 poteka v Ljubljani, in jo financira EU, sodeluje 110 udeležencev iz 34 držav.  Na konferenci  s prispevki poleg FURS in Pošte Slovenije sodelujejo tudi EU Komisija, WCO-Svetovna Carinska Organizacija, Post Europe, Royal Post UK in DHL.

Kako se je razvijala slovenska rešitev za e-pošiljke

Slovenija je kot ena prvih držav v Evropi in tudi v svetu zaznala hitro naraščanje e-trgovine – nakupovanja preko spleta in se hitro odzvala na izjemen porast pošiljk, ki prihajajo v Slovenijo tako preko nacionalnega poštnega operaterja, Pošte Slovenije, kot tudi preko kurirskih servisov.  

V starem sistemu je vse delo v zvezi s poštnimi pošiljkami potekalo ročno in na papirju, kar je povzročalo velike zamude pri carinskih postopkih in dostavi blaga prejemnikom pošiljk. Prav tako je bila težavna tudi varnost, saj je popolna odsotnost elektronskih podatkov onemogočala kakršnokoli elektronsko analizo tveganja in preprečevanje nevarnih pošiljk.

Tedanja Carinska Uprava Republike Slovenije (danes Finančna uprava Republike Slovenije) in Pošta Slovenije sta v skupnem projektu, ki sta ga začeli leta 2012 in dokončali dve leti kasneje, popolnoma spremenila način dela. Omogočili sta popolnoma avtomatiziran proces carinjenja in dostave poštnih pošiljk. Čas dostave pošiljk se je iz nekaj tednov oziroma dni zmanjšal na vsega nekaj ur. Sistem elektronsko podpira celoten proces, skupaj z elektronsko analizo tveganja in prepoznavanjem ter izločanjem nevarnih pošiljk. Gre za popolnoma brezpapirno poslovanje in sledenje pošiljkam s strani prejemnikov pošiljk.

Izvirnost in uporabnost slovenske rešitve je prepoznalo veliko držav članic EU in tudi Komisija EU.

nazaj