Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

Poreklo blaga

PREBIVALCI PODJETJA E-STORITVE MEDIJI
| Poreklo blaga

Vprašalnik v zvezi s pravili o poreklu blaga za namene izvoza iz EU

Evropska komisija prosi, da čim več izvoznikov iz EU izpolni spletni vprašalnik, saj bo na podlagi odgovorov iz tega vprašalnika pripravila novo spletno orodje, s katerim si bodo lahko izvozniki iz EU pomagali pri določitvi porekla izdelkov, ki jih izvažajo v države, s katerimi ima EU sklenjene sporazume o prosti trgovini.

Če se izdelki izvozijo iz EU v eno izmed držav, s katero ima EU sklenjen sporazum o prosti trgovini, se ob predpostavki, da blago izpolnjuje pravila o poreklu, ki urejajo preferencialno trgovino s to državo, lahko odobrijo tarifni preferenciali (stopnja carine je 0 ali pa je le-ta znižana). Za namene preferencialne tarifne obravnave ob uvozu izdelkov v države, s katerimi ima EU sklenjen sporazum, morajo imeti izdelki status preferencialnega porekla oziroma morajo izpolnjevati vsa pravila o poreklu blaga, določena s tem sporazumom o prosti trgovini.

Da bi izvozniki iz EU v kar največji možni meri izkoristili ugodnosti iz sporazumov o prosti trgovini, bo Evropska komisija pripravila spletno orodje, s katerim si bodo lahko izvozniki iz EU pomagali pri določitvi porekla izdelkov pri izvozu iz EU na podlagi tako imenovanega drevesa odločanja. Novo spletno orodje bo služilo kot pripomoček izvoznikom iz EU, določitev porekla s pomočjo spletnega orodja pa ne bo pravno zavezujoča. Pred pripravo spletnega orodja želi Evropska komisija s pomočjo vprašalnika preveriti, kje izvozniki iz EU dobijo informacije v zvezi s pravili o poreklu blaga, kako dobro poznajo ta pravila ter ali koristijo ugodnosti iz sporazumov o prosti trgovini.

Ker je izpolnitev vprašalnika ključnega pomena za izdelavo spletnega orodja, je Evropska komisija pozvala vse države članice, da na svoji spletni strani objavijo povezavo na vprašalnik, saj želi, da ta vprašalnik izpolni čim več izvoznikov iz EU. Vprašalnik je anonimen.

Vprašalnik je na voljo na naslednji povezavi: http://madb.europa.eu/madb/indexPubli.htm. Poleg vprašalnika je na navedeni povezavi tudi testno drevo odločanja za primer izvoza izdelkov iz tarifne številke 3402 20 v Kanado. Izvozniki iz EU lahko izpolnijo vprašalnik in vpišejo svoje komentarje do vključno 31. 7. 2018.

nazaj