Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

Poreklo blaga

PREBIVALCI PODJETJA E-STORITVE MEDIJI
| Poreklo blaga

Turčija – elektronsko izdajanje potrdil o gibanju blaga A.TR., EUR.1 in EUR-MED – obvestilo Evropske komisije

Elektronsko izdana potrdila o gibanju blaga A.TR., ki so bila izdana v obdobju od 24. aprila 2018 do 12. julija 2018 in elektronsko izdana potrdila o gibanju blaga EUR.1 in EUR-MED, ki so bila izdana v obdobju od 9. julija 2018 do 12. julija 2018, se štejejo kot potrjena in podpisana s strani turških carinskih organov.

Z dopisom št. 4246-421/2018-3, z dne 19. 7. 2018, smo finančne urade prosili, da vsa elektronsko izdana potrdila o gibanju blaga A.TR., EUR.1 in EUR-MED, ki v polju 12 oziroma v polju 11 niso podpisana s strani turških carinskih organov in so jih finančni uradi že sprejeli, posredujejo na Generalni finančni urad. Navedli smo tudi, da potrdil o gibanju blaga A.TR., ki so izdana po poenostavljenem postopku (polje 12 potrdila A.TR. je potrjeno s strani pooblaščenega izvoznika s posebnim žigom, ki so ga odobrili turški carinski organi, ta žig pa ustreza vzorcu iz Priloge III Sklepa št. 1/2006 Odbora za carinsko sodelovanje ES-Turčija) ni treba posredovati, saj se v primeru tovrstne izdaje ne zahteva podpis v polju 12 potrdila A.TR.

Evropska komisija nas je obvestila, da sta se EU in Turčija na 49. sestanku Odbora za carinsko sodelovanje EU-Turčija, ki je potekal 29. novembra 2018 v Ankari, dogovorili, da se elektronsko izdana potrdila o gibanju blaga A.TR., ki so bila izdana v obdobju od 24. aprila 2018 do 12. julija 2018 in elektronsko izdana potrdila o gibanju blaga EUR.1 in EUR-MED, ki so bila izdana v obdobju od 9. julija 2018 do 12. julija 2018, štejejo kot potrjena in podpisana s strani turških carinskih organov. Iz tega razloga bodo turški carinski organi državam članicam vrnili nazaj nepodpisana potrdila, ki so jih prejeli v naknadno preverjanje ali v podpis. 

Carinski organi držav članic se morajo vzdržati pošiljanja nadaljnjih zahtev za preverjanje potrdil o gibanju blaga A.TR., EUR.1 ali EUR-MED zgolj iz razloga, ker le-ta niso podpisana. Navedeno pa ne posega v njihovo dolžnost, da pošljejo v naknadno preverjanje navedena potrdila, če imajo utemeljene dvome o poreklu / statusu blaga, za katerega je bilo v Turčiji izdano potrdilo.

Turški carinski organi bodo še naprej izdajali potrdila o gibanju blaga A.TR., EUR.1 in EUR-MED elektronsko, vendar bodo le-ta podpisana z mokrim črnilom, dokler se ne bo našla končna rešitev.

nazaj