Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

Poreklo blaga

PREBIVALCI PODJETJA E-STORITVE MEDIJI
| Poreklo blaga

Turčija – elektronsko izdajanje potrdil o gibanju blaga A.TR., EUR.1 in EUR-MED

V skladu z obstoječo zakonodajo ni mogoče priznati statusa blaga v prostem prometu ali dodeliti preferencialne obravnave za blago v EU na podlagi potrdil, elektronsko izdanih v Turčiji, ki niso podpisana.

Z dopisom št. 4246-277/2018-2, z dne 22. 5. 2018, smo vas obvestili, da so turški carinski organi začeli uporabljati elektronski sistem za izdajo potrdil o gibanju blaga A.TR., EUR.1 in EUR-MED ter da turški carinski organi zaradi tehničnih težav pri vpeljavi elektronskega sistema od 24. aprila 2018 dalje uporabljajo nov žig na dokumentih, izdanih v rednem (ne elektronskem) postopku.

Turčija izdaja elektronska potrdila o gibanju blaga A.TR., EUR.1 in EUR-MED, ki v polju 12 oziroma v polju 11 niso podpisana s strani turških carinskih organov. Elektronsko izdana potrdila sicer vsebujejo QR kodo, ki pa je ni mogoče šteti kot elektronski podpis. Poleg tega branje QR kode v več državah članicah ni izvedljivo, saj le-to zahteva nakup ustrezne opreme. Evropska komisija je opravila temeljito pravno analizo in prišla do zaključka, da obstoječa zakonodaja ne preprečuje elektronske izdaje potrdil, vendar pa v skladu z obstoječo zakonodajo ni mogoče priznati statusa blaga v prostem prometu ali  dodeliti preferencialne obravnave za blago v EU na podlagi potrdil, ki niso podpisana.

Vsa potrdila o gibanju blaga, izdana v Turčiji, ki niso podpisana, se zato v EU ne morejo sprejeti in jih je  treba poslati pristojnim turškim organom, da jih bodisi podpišejo ali nadomestijo s podpisanimi. Finančne urade zato prosimo, da ravnajo v skladu z zapisanim (ne sprejemajo nepodpisanih potrdil) in da vsa nepodpisana potrdila posredujejo na Generalni finančni urad, ki bo ta potrdila zbirno poslal nazaj v Turčijo.

nazaj