Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

Poreklo blaga

PREBIVALCI PODJETJA E-STORITVE MEDIJI
| Poreklo blaga

Sporazum o gospodarskem partnerstvu med Evropsko unijo in Japonsko

Uradni list EU L 330, z dne 27. 12. 2018.

Obveščamo vas, da je bil v Uradnem listu EU L 330, z dne 27. 12. 2018, objavljen Sporazum o gospodarskem partnerstvu med Evropsko unijo in Japonsko. Pogajanja za sklenitev sporazuma med EU in Japonsko so se pričela v letu 2013 in zaključila 8. 12. 2017. Sporazum sta EU in Japonska podpisali dne 17. 7. 2018 na vrhu EU-Japonska v Tokiu.

Pravila o poreklu in postopki glede porekla, ki so del Sporazuma o gospodarskem partnerstvu med EU in Japonsko, so določena v Poglavju 3 ter v Prilogah in Dodatku k Poglavju 3. Poglavje 3 vsebuje tri Oddelke, šest prilog in en dodatek, v katerih so določena pravila o poreklu blaga, in sicer:

  • Oddelek A: pravila o poreklu – splošne določbe (členi od 3.1 do 3.15),
  • Oddelek B: postopki glede porekla (členi od 3.16 do 3.26),
  • Oddelek C: razno (členi od 3.27 do 3.29),
  • Priloga 3A: uvodne opombe k pravilom o poreklu za določene izdelke,
  • Priloga 3B: pravila o poreklu za določene izdelke,
  • Dodatek 3B-1: določbe v zvezi z nekaterimi vozili in deli vozil,
  • Priloga 3C: informacije iz člena 3.5 (informacije, ki jih mora pridobiti izvoznik od svojega dobavitelja, da lahko sestavi navedbo o poreklu v primeru polne kumulacije),
  • Priloga 3D: besedilo navedbe o poreklu,
  • Priloga 3E: o Kneževini Andora
  • Priloga 3F: o Republiki San Marino.

Ker se pravila o poreklu in postopki glede porekla razlikujejo od pravil o poreklu, ki so v veljavi med državami oziroma skupinami držav, s katerimi je EU že sklenila sporazume o prosti trgovini, bo Evropska komisija pripravila smernice v zvezi z izvajanjem pravil o poreklu iz sporazuma med EU in Japonsko (zahtevki za preferencialno tarifno obravnavo, vedenje uvoznika, preverjanje porekla, zavrnitev preferencialne tarifne obravnave, navedba o poreklu za večkratne pošiljke enakih izdelkov) in jih objavila na svoji spletni strani predvidoma pred začetkom začasne uporabe sporazuma. 

Po vsej verjetnosti se bo Sporazum o gospodarskem partnerstvu med EU in Japonsko začel začasno uporabljati 1. 2. 2019. O datumu začetka začasne uporabe sporazuma kot tudi o vseh posebnostih sporazuma vas bomo obvestili.

nazaj