Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

Poreklo blaga

PREBIVALCI PODJETJA E-STORITVE MEDIJI
| Poreklo blaga

Navajanje držav v dolgoročni izjavi dobavitelja za izdelke s statusom preferencialnega porekla

V odgovoru stranki je pojasnjeno, kako v izjavi dobavitelja navesti države, za izvoz v katere blago izpolnjuje pravila o poreklu.

Dne 14. 6. 2018 smo prejeli vaše vprašanje v zvezi z navajanjem držav v dolgoročni izjavi dobavitelja. Sprašujete, ali je dolgoročna izjava dobavitelja veljavna, če se za Srbijo uporabi oznaka XS (…blago izpolnjuje pravila o poreklu, ki urejajo preferencialno trgovino z XS). 

Pri sestavljanju dolgoročne izjave dobavitelja je treba uporabiti točno takšno besedilo, kot je določeno v Prilogi 22-16 Izvedbene uredbe Komisije (EU) 2015/2447. Navedba pravne osnove v izjavi dobavitelja ni potrebna. Pri navajanju držav, za izvoz v katere blago izpolnjuje pravila o poreklu (opomba 5 v dolgoročni izjavi dobavitelja), se lahko namesto navajanja sporazumov ali imena držav uporabijo okrajšave za imena držav. V EU naj bi se glede na smernice v zvezi z izjavo dobavitelja, ki jih je pripravila delovna skupina na nivoju EU (navedene smernice še niso bile objavljene na spletni strani Evropske komisije), uporabljale ISO alpha-2 oznake držav iz Priloge k Uredbi Komisije (EU) št. 1106/2012 (nomenklatura držav in ozemelj za statistiko zunanje trgovine Unije in statistiko med državami članicami). Dovoljene pa so tudi okrajšave za skupine držav oziroma ozemelj (npr. SADC, OCT, MAR).

V Prilogi k Uredbi Komisije (EU) št. 1106/2012 je za Srbijo navedena oznaka XS. Ne glede na navedeno, se v dolgoročni izjavi dobavitelja lahko navede za Srbijo tako oznaka XS kot tudi RS – v obeh primerih je dolgoročna izjava dobavitelja veljavna. Enako velja za Kosovo: v Prilogi k Uredbi Komisije (EU) št. 1106/2012 je za Kosovo navedena oznaka XK, vendar je dolgoročna izjava dobavitelja veljavna ne glede na to, ali je v njej navedena oznaka XK, ali KO. Smiselno enako to velja za vse izjave dobavitelja.

nazaj