Republika Slovenija

Finan─Źna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK

Poreklo blaga

PREBIVALCI PODJETJA E-STORITVE MEDIJI
| Poreklo blaga

Izid e-u─Źnega modula ┬╗REX IT System┬ź v sloven┼í─Źini

Evropska komisija je za carinske uslu┼żbence in carinske strokovnjake v gospodarskih dru┼żbah pripravila e-u─Źni modul ┬╗REX IT System┬ź.

E-u─Źni modul ┬╗REX IT System┬ź je na voljo v sloven┼í─Źini. Namenjen je u─Źenju novih zakonodajnih zahtev glede registriranih izvoznikov, ki so navedene v Izvedbeni uredbi Komisije (EU) 2015/2447. Modul zajema nove zakonodajne dolo─Źbe glede trgovanja v okviru sheme GSP Evropske unije in prakti─Źne primere.

E-u─Źni modul ┬╗REX IT System┬ź je namenjen carinskim uslu┼żbencem in carinskim strokovnjakom v gospodarskih dru┼żbah. Po zaklju─Źku te─Źaja bo te─Źajnik sposoben poslovati v okviru REX sistema v skladu s svojo vlogo in odgovornostjo v sistemu REX.

Modul je dostopen na slede─Źi povezavi: www.rex.fu.gov.si.

Za carinske uslu┼żbence bo usposabljanje organizirano preko spletne u─Źilnice Moodle.

nazaj nadaljuj na strani

Opis

Poreklo blaga je gospodarska nacionalnost blaga. Je eden izmed treh osnovnih elementov, ki poleg carinske vrednosti in uvrstitve blaga pod pravilno tarifno oznako vplivajo na carinsko obravnavo pri uvozu in na višino carinskega dolga.

EU je oblikovala pravila o poreklu blaga v skladu z obveznostmi, ki izhajajo iz ─Źlanstva v Svetovni trgovinski organizaciji (WTO) in obveznostmi iz Kjotske konvencije iz leta 1997, hkrati pa je upo┼ítevala interese evropskega gospodarstva. Pravila o poreklu blaga so orodje za izvajanje ukrepov trgovinske politike.

Poreklo blaga in pravila o poreklu se v EU uporabljajo za:

  • uporabo preferencialnih carinskih predpisov;
  • izvajanje ukrepov trgovinske politike, dolo─Źenih v zvezi s prometom posameznih vrst blaga (koli─Źinske omejitve);
  • uporabo instrumentov trgovinske politike (protidampin┼íki ukrepi);
  • ugotavljanje porekla blaga v povezavi z razli─Źnimi zakonskimi podro─Źji (npr. nacionalna pravila o ozna─Źevanju porekla izdelkov, javna naro─Źila, projekti Evropskega sklada za razvoj, izvajanje resolucij Varnostnega sveta ZN v zvezi z embargom zoper dolo─Źene dr┼żave, izvajanje uredb o prepovedi uvoza ┼żivali iz dolo─Źenih dr┼żav zaradi za┼í─Źite zdravja potro┼ínikov itd.);
  • trgovinsko statistiko;
  • izvajanje skupne kmetijske politike;
  • izdajanje dokazil o poreklu za blago, ki se izva┼ża v tretje dr┼żave.

Pravila EU o poreklu so razdeljena v dve kategoriji:

  • nepreferencialna pravila o poreklu: nepreferencialno poreklo za razliko od preferencialnega ne prina┼ía nobenih ugodnosti pri uvozu v EU;
  • preferencialna pravila o poreklu: ─Źe ima blago preferencialno poreklo in so izpolnjeni dolo─Źeni pogoji, se pri uvozu uporabi preferencialna (ugodnej┼ía) carinska stopnja. Preferencialni tarifni ukrepi izhajajo iz sporazumov, ki jih je EU sklenila z nekaterimi dr┼żavami oz. skupinami dr┼żav, ali pa so enostransko sprejeti za nekatere dr┼żave.

Zakonodaja

Zakonodaja Evropske unije 

Uredbe

Slovenska zakonodaja

Zakoni

Povezani predpisi