Republika Slovenija

Finančna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK
Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta Century Gothic / Didact Gothic
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - Črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%

Nomenklatura, uvrščanje in TARIC

Življenjski in poslovni dogodki

PODJETJA
fizične osebe z dejavnostjo in pravne osebe

Storitve in obrazci

PREBIVALCI
fizične osebe

PODJETJA
fizične osebe z dejavnostjo in pravne osebe

 
PREBIVALCI PODJETJA E-STORITVE MEDIJI
| Nomenklatura, uvrščanje in TARIC

Uvedba dodatnih carin v zvezi z nekaterimi izdelki s poreklom iz Združenih držav Amerike

Evropska komisija je objavila uredbo o nekaterih ukrepih trgovinske politike v zvezi z nekaterimi izdelki s poreklom iz Združenih držav Amerike.

Komisija je na podlagi Izvedbene uredbe Komisije (EU) 2018/886 o nekaterih ukrepih trgovinske politike v zvezi z nekaterimi izdelki s poreklom iz Združenih držav Amerike in spremembi Izvedbene uredbe (EU) 2018/724 (v nadaljnjem besedilu: uredba), uvedla ukrep dodatne carine.

V uredbi je določeno,  da se uporablja dodatna dajatev po stopnji ad valorem v višini 10% in 25% za uvoz izdelkov v Unijo iz Priloge I k uredbi , s poreklom iz Združenih držav Amerike. Ukrep velja od 22.6.2018 dalje (prva faza). V drugi fazi se uvede nadaljnja dodatna dajatev ad valorem v višini 10%, 25%, 35% in 50% na uvoz izdelkov iz Priloge II k uredbi  od 1.6.2021 ali lahko tudi prej na podlagi uradnega  obvestila  Komisije v Uradnem listu Evropske unije.

V skladu z drugim odstavkom 4. člena Izvedbene uredbe (EU) 2018/724 dodatne dajatve ne veljajo za izdelke, navedene v prilogah, za katere lahko uvozniki dokažejo, da so bili izvoženi iz Združenih držav v Unijo pred datumom, ko se je za zadevni izdelek začela uporabljati dodatna dajatev.

Navedeno izjemo uvozniki uveljavijo z vložitvijo zahtevka za odpust oziroma povračilo dajatev  v skladu s 117. členom CZU.

nazaj