Republika Slovenija

Finan─Źna Uprava


KAZALO STRANI ABARVNA SHEMA Aa
IZBIRA PISAVE
A+VELIKOST PISAVE ZNAKOVNI JEZIK

Carinske listine EUL, ATA, TIR

 
PREBIVALCI PODJETJA E-STORITVE MEDIJI
| Carinske listine EUL, ATA, TIR

Zaklju─Źevanje postopka za─Źasnega uvoza iz izpolnitev EUL

Delegirana uredba Komisije (EU) ┼ít. 2015/2446 v ─Źlenu 238/1 dolo─Źa navedbe, ki jih mora deklarant vklju─Źiti v carinsko deklaracijo v primerih, ko se zaklju─Źuje postopek za─Źasnega uvoza v skladu s ─Źlenom 215/1 Carinskega zakonika Unije (tj. ko se blago, da v nadaljnji carinski postopek).

Zgoraj omenjeni ─Źlen dolo─Źa, da kadar je blago, ki je dano v postopek za─Źasnega uvoza, nadalje dano v carinski postopek, ki omogo─Źa zaklju─Źek postopka, mora carinska deklaracija za nadaljnji carinski postopek, ki ni zvezek ATA ali CPD, vsebovati oznako ÔÇ×TAÔÇť in zadevno ┼ítevilko dovoljenja, ─Źe je primerno. Oznaka ┬╗TA┬ź in ┼ít. dovoljenja C516 se vpi┼íeta v polje 44 EUL oz. polje 31 (opis blaga) tranzitne deklaracije.

Ne glede na to pa v dolo─Źenih primerih oznake ┬╗TA┬ź v deklaracijo ni potrebno vpisovati. Gre za primere, ko se postopek zaklju─Źi s sprostitvijo blaga v prost promet ali z vnosom v drug posebni postopek (razen tranzita), saj je podatek o tem, da se zaklju─Źuje postopek za─Źasnega uvoza razviden iz polja 37 EUL (npr. postopki 4053, 5153, ÔÇŽ).

Za primere, ko se postopek za─Źasnega uvoza zaklju─Źuje s tranzitnim postopkom T1, je vpis oznake ┬╗TA┬ź in ┼ítevilke dovoljenja C516 v polje 31 tranzitne deklaracije obvezen.

nazaj nadaljuj na strani

Opis

Zvezek ATA je mednarodni carinski dokument, ki omogo─Źa enostaven prehod mej med dr┼żavami podpisnicami, ko se blago za─Źasno uva┼ża, giblje v tranzitu oziroma se za─Źasno izvozi.

Prednosti uporabe zvezka ATA:

  • poenostavljen prestop dr┼żavnih mej brez pla─Źila carinskih in drugih dajatev za za─Źasno uvo┼żeno blago;
  • en sam zvezek ATA omogo─Źa, da z istim blagom obi┼í─Źete eno ali ve─Ź dr┼żav podpisnic konvencije ATA v okviru enoletnega roka veljavnosti zvezka;
  • ureditev vseh carinskih formalnosti carinskega postopka z enim samim dokumentom (za─Źasni izvoz, tranzit, za─Źasni uvoz, ponovni izvoz in ponovni uvoz);
  • jamstvo za pla─Źilo carinskih dajatev, ─Źe blago iz kakr┼ínega koli razloga ne bi bilo izvo┼żeno v dolo─Źenem roku.

Zvezek ATA se uporablja za razli─Źno blago, ki se za─Źasno uva┼ża/izva┼ża za dolo─Źen namen, npr. vzorci ali reklamni material, blago za predstavitve in uporabo na sejmih ali razstavah, profesionalna ali raziskovalna oprema idr. Zvezek ATA se ne uporablja za za─Źasni uvoz pokvarljivega, potro┼ínega blaga oziroma blaga, ki je namenjeno predelavi, oplemenitenju ali popravilu.

Pristojen organ za izdajo zvezkov ATA v Sloveniji je Gospodarska zbornica Slovenije.

Konvencija TIR oziroma carinska konvencija o mednarodnem prevozu blaga na podlagi zvezkov TIR uvaja tranzitne carinske postopke za mednarodni prevoz po cesti. Uporaba zvezka TIR omogo─Źa prevozniku poenostavljen pretok blaga pod re┼żimom odloga dajatev preko mednarodnih meja in ob minimalnem posredovanju carinskih organov med potjo.

Prevoznik, ki namerava v mednarodnem prometu preva┼żati blago po postopku TIR, mora blago z vozilom, ki ima veljavno potrdilo o ustreznosti vozila/zabojnika, predlo┼żiti carinskemu uradu odhoda. Poleg pravilno izpolnjenega zvezka TIR mora za izvedbo postopka predlo┼żiti ┼íe druge listine (ra─Źun, tovorni list CMR, izvozno deklaracijo, dobavnico, dr.).

V Sloveniji izdaja zvezke TIR podjetje GIZ Intertransport.

Podrobnejši opisi

Vprašanja in odgovori

Zakonodaja

Carinski zakonik Unije z izvedbenimi in delegiranimi akti ter ostala carinska zakonodaja so dostopni na strani Carinski predpisi.

Sporazumi, konvencije in protokoli